15.12.2016

Послуги не сільгоспвиробнику відображаємо у загальній декларації (0110)

Сільгосппідприємство на спецрежимі надає послуги з вирощування врожаю (власна техніка, свій персонал, власні добрива) підприємству — не сільгоспвиробнику — оранка, поління тощо. У якій декларації з ПДВ (спеціальній чи загальній) відображати обсяги наданих послуг?

Згідно з п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ поняття «діяльність у сфері сільського господарства» для спецрежиму включає, зокрема, і надання послуг іншим сільгоспвиробникам (юридичним особам) та/або фізичним особам з використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).

У частині послуг, що надаються вами, усе гаразд — ви надаєте сільгосппослуги у сфері рослинництва ( п.п. 209.17.14 ПКУ), до розряду яких якраз і включаються:

— передпосівна підготовка полів;

— посів та садіння сільгоспкультур;

— обробка сільгоспкультур, боротьба зі шкідниками;

— підтримка угідь у відповідному сільгосп- та екологічному стані;

— експлуатація сільгоспзрошувального обладнання та надання сільгосптехніки разом з обслуговуючим персоналом.

За роз'ясненнями податківців, саме такий перелік послуг, пов’язаних з рослинництвом, можуть надавати спецрежимники, орієнтуючись на норму, прописану в п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ (див. лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11345/6/99-99-15-04-03-15).

У вас інша проблема. Ви надаєте сільгосппослуги не сільгоспвиробнику. Тобто

ваш замовник, напевно, не відповідає визначенню сільгосппідприємства з п. 209.6 ПКУ

Нагадаємо: сільгосппідприємством вважається підприємство (зауважте — саме юридична особа), основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним товарів/послуг на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільгосптоварів/послуг становить не менше 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних періодів сукупно.

Зверніть увагу,

основна умова для відображення постачань послуг за правилами спецрежиму з ПДВ — контрагент — замовник послуг має бути сільгоспвиробником

При цьому у п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ не уточнюється, що підприємства — отримувачі послуг (як і їх виконавці) мають бути спецрежимниками. У ньому йдеться тільки про отримувача — юрособу-сільгоспвиробника. Тому для того щоб мати право відображати у спецдекларації з ПДВ обсяги наданих сільгосппослуг, отримувачі послуг мають бути сільгоспвиробниками, (!) але не обов’язково перебувати на спецрежимі. Хоча деякі податківці вимагають і спецрежимність у замовників (див. лист ГУ ДФС у Чернігівській області від 22.12.2015 р. № 3834/10/25-01-15-01-09). Проте це не зовсім правомірно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 12).

Ви ж однозначно надаєте сільгосппослуги суб’єкту господарювання — не сільгоспвиробнику. А на постачання сільгосппослуг таким замовникам-отримувачам дія спецрежиму не поширюється.

Тому обсяги абсолютно всіх сільгосппослуг, які ви надаєте своєму несільгосп-контрагенту, відображати слід в ряд. 1.1 тільки загальної декларації з ПДВ (0110)