05.12.2016

ПН на передоплату при ритмічних постачаннях

На початку місяця за договором з покупцем підприємство здійснило чотири відвантаження, на які 20 числа склало зведену податкову накладну (ПН). Після 20 числа від цього покупця надійшло 5 передоплат. Підкажіть, чи можна скласти зведену ПН на ці передоплати?

Ні, у зведеній ПН сума передоплат, що надійшли за місяць, не враховується. Якщо дати складання зведених ПН застережено в договорі з покупцем, то на ці передоплати не пізніше останнього дня місяця можна скласти окрему (одну, але не зведену!) ПН. Хоча для покупця найбезпечніший варіант — 5 окремих ПН на кожну передоплату. Пояснимо детальніше.

Порядок складання зведених ПН при здійсненні постачань, що мають ритмічний* і безперервний характер, урегульовано п. 201.4 ПКУ. Він свідчить, що скласти таку ПН платник повинен не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулося «ритмічне» або «безперервне» постачання.

* Ритмічними вважаються постачання товарів/послуг одному покупцю два і більше разів на місяць.

Там же зазначено: якщо на дату складання зведеної ПН сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених протягом місяця товарів/послуг, це перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається ПН у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Зауважте:

формально можливість складання однієї ПН на всі «неперекриті» передоплати з’являється, тільки якщо зазначене перевищення виникає на дату складання зведеної ПН

А у вас в останній день місяця зведеної ПН не буде. Отже, формальних підстав для складання «загальнопередоплатної» ПН немає.

Тому податківці до такої ПН можуть чіплятися і спробувати позбавити покупця права на податковий кредит (ПК). Убезпечитися, щоправда, можна, прописавши дати складання зведених ПН (у тому числі — останній календарний день місяця) у договорі. Тоді право на складання «загальнопередоплатної» ПН буде документально підтверджене.

Хоча, визнаємо, таке формальне прочитання п. 201.4 ПКУ не можна назвати справедливим. Адже незалежно від умов договору при безперервних відносинах з «ритмічним» покупцем останній день місяця — завжди дата підбиття «зведених» підсумків. А отже, і дата складання зведеної ПН. Тим більше, п. 201.4 ПКУ сьогодні не містить жодних вимог щодо необхідності підтверджувати ритмічність у договорі. Та чи варто підводити постійного покупця під спори з фіскалами?

З цієї причини найприйнятніший варіант — скласти 5 окремих ПН на кожну з передоплат. Тоді чіплятися вже точно буде ні до чого.

До зазначеного додамо: якщо ви все ж вирішите скласти «загальнопередоплатну» ПН, запам’ятайте такі правила:

1) відвантаженнями поточного місяця можна «перекрити» тільки передоплати, що надійшли в цьому самому місяці та за постачання, здійснені протягом такого місяця. Тобто у вашому випадку ПН складається на суму передоплат, що надійшли, зменшувати її на суму здійснених до 20 числа відвантажень не потрібно (оскільки передоплати, що надійшли, — за майбутні відвантаження, до вже здійснених вони жодного відношення не мають);

2) «передоплатна» ПН складається не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено «ритмічні» постачання. Тобто незалежно від того, з якою періодичністю підприємство складає зведені ПН, «передоплатну» ПН можна скласти один раз — у кінці місяця (але на цю дату складання зведеної ПН слід передбачити в договорі).

Крім того, зауважте: надалі обсяги передоплачених постачань, на які виписано «загальнопередоплатну» ПН, у зведених ПН не враховуються (детальніше про зведені ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 20, с. 27).