08.12.2016

Пограбування на рівному місці: як повернути помилково списані гроші із СЕА

З електронного рахунку з ПДВ знято більше грошей, ніж заявлено зобов’язання в декларації за звітний місяць. У податковій сказали, що помилково. Як нам діяти? Чи можна недоплатити до бюджету цю суму при наступному поданні декларації?

Ні, зарахувати зайві кошти, списані до бюджету через помилку податківців, в рахунок задекларованих грошових зобов’язань у наступному періоді не вийде.

Річ у тім, що розрахунки з бюджетом з електронного рахунку будуть здійснені в сумі податку, вказаного платником у декларації. Спишуть з електронного ПДВ-рахунку суму, задекларовану в ряд. 18.1 декларації з ПДВ, автоматично.

Причому, будь-які переплати, що висять в інтегрованій картці платника (у тому числі й переплата, що утворилася у вас, за рахунок помилково списаних грошей з вашого електронного ПДВ-рахунку), при сплаті поточних зобов’язань не враховуються (див. лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 344/6/99-99-19-03-02-15).

У разі недостатності грошей на електронному ПДВ-рахунку для сплати узгоджених податкових зобов’язань (п. 22 Порядку № 569):

1) платник у граничний строк для самостійної сплати податкових зобов’язань повинен закинути на ПДВ-рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунку.

Але якщо ви їх «закинете» менше, тобто рівно стільки, скільки має бути сплачено за мінусом колишньої помилкової переплати з вини податківців,

2) Казначейство перерахує кошти в межах їх залишку на ПДВ-рахунку. Проте далі залишок узгоджених податкових зобов’язань платника, не сплачений одразу до бюджету, Казначейство все одно перерахує до бюджету з коштів, що надходять на ПДВ-рахунок з поточного рахунку платника.

Тобто будьте готові: будь-які «закинені» вами гроші на ПДВ-рахунок, наприклад, для його поповнення, щоб зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, усе одно підуть у рахунок погашення задекларованих вами податкових зобов’язань.

Тому сподіватися на залік при сплаті ПДВ у майбутніх періодах ми вам не радимо.

Щоб повернути суму, яку у вас списали помилково, подайте до своєї податкової заяву на повернення такої переплати згідно зі ст. 43 ПКУ.

Нагадаємо, заява на повернення «зайвих» коштів складається в довільній формі (БЗ 135.04). Адресувати її потрібно органу ДФСУ за місцем адміністрування вашого ПДВ. При цьому в заяві обов’язково зазначте ваше найменування, код ЄДРПОУ, суму, яку бажаєте повернути, вид помилково сплаченого платежу (ПДВ), напрям перерахування коштів, що повертаються.

Зауважте! Помилкову переплату грошових зобов’язань з ПДВ повертають виключно на електронний ПДВ-рахунок ( п. 43.4 ПКУ; п. 26 Порядку № 569). Отже, складаючи таку заяву, як напрям перерахування коштів, що повертаються, зазначте номер вашого електронного ПДВ-рахунку. Для повернення грошей органу ДФСУ (що готує висновок) і Казначейству (що повертає переплату) відведено 20 календарних днів (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 10).

А насамкінець зауважимо! Помилкове списання грошових коштів з електронного ПДВ-рахунку і їх зворотне надходження не змінює суму ліміту реєстрації.