08.12.2016

Експорт: ПН складаємо за датою фактичного вивезення

Ми експортуємо товар. На яку дату слід виписувати податкову накладну: на дату складання митної декларації чи на дату фактичного перетину кордону товару, що експортується? На який курс слід орієнтуватися при складанні податкової накладної?

Згідно з п.п. «б» п. 187.1 ПКУ в разі експорту товарів датою виникнення податкових зобов’язань є дата оформлення митної декларації, що підтверджує факт перетину митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Тобто для виникнення податкових зобов’язань важливий не сам факт складання митної декларації, а факт перетину товаром митного кордону — останній етап в оформленні митної декларації.

Податкова накладна і в разі експорту має бути складена на дату виникнення податкових зобов’язань ( п. 201.1 ПКУ). Тому експортну податкову накладну складають на дату фактичного вивезення товару.

Порядок підтвердження факту вивезення товару за межі митної території України врегульовано пп. 30 — 32 Положення № 450. Так, п. 30 цього Положення встановлює, що вивезення товарів за межі митної території України підтверджується митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, і повідомленням про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

Дата, зазначена в такому повідомленні, і буде датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ, тобто датою, на яку має бути складена експортна ПН.

І це дуже важливо, коли складання митної декларації і фактичне вивезення товару припадають на різні періоди. Адже якщо митну декларацію складено, наприклад, 30.11.2016 р., а товар фактично вивезено 02.12.2016 р., то податкову накладну слід скласти 02.12.2016 р. (на дату фактичного перетину товаром кордону).

Щоправда, при цьому майте на увазі: на думку податківців, базу оподаткування в такій податковій накладній слід визначати шляхом перерахунку валюти за курсом НБУ, що діяв (!) на дату складання митної декларації, тобто за умовами прикладу — за курсом НБУ на 30.11.2016 р. (див., наприклад, лист МГУ ДФС від 11.12.2015 р. № 26860/10/28-10-06-11). Така логіка податківців закладена, мабуть, у тому, щоб виключити розбіжності суми податковою накладною з сумою з митної декларації. Хоча методологічно це не зовсім правильно — правильніше визначати суму за курсом на дату виникнення податкових зобов’язань (тобто на дату фактичного вивезення товару за межі митної території України).

Але сперечатися тут навряд чи доречно: отже, складайте ваші «експортні» ПН на дату фактичного вивезення товару, а базу в ПН розрахуйте за курсом НБУ на дату складання МД. Детальніше про складання експортної податкової накладної див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 16, с. 11.