08.12.2016

«Нерез-давал» і ПДВ: все о’кей, якщо своєчасно

Чи треба відображати в декларації з ПДВ ввезення давальницької сировини від нерезидента і вивезення ГП? Строки вивезення не порушені.

Ввезення сировини. Ввезення давальницької сировини на митну територію України здійснюється в митному режимі переробки. Обкладення ПДВ операцій із ввезення давальницької сировини регулює норма п. 206.12 ПКУ. У ній зазначено, що до ввезення товарів у митному режимі переробки застосовується умовне повне звільнення від оподаткування — у разі дотримання вимог і обмежень, установлених гл. 23 МКУ. Таким чином, у разі дотримання вимог гл. 23 МКУ (тобто при отриманні переробником від митниці письмового дозволу на переробку, поміщення сировини, що ввозиться, у митний режим переробки та своєчасне вивезення ГП) «ввізний» ПДВ не сплачуватиметься. А тому така операція зі ввезення сировини ніяк у податковому обліку і в декларації з ПДВ у переробника не відобразиться.

Проте це не стосується тієї частини сировини, яка може ввозитися згідно з контрактом для оплати за послуги з переробки. Така частина сировини вже повинна буде оформлятися в митному режимі імпорту, що супроводжується сплатою всіх митних платежів. Сплачений з такої частини сировини «ввізний» ПДВ при включенні його до податкового кредиту відобразиться в декларації на загальних підставах — за рядком 11.1 (або 11.2) розділу ІІ декларації.

Вивезення ГП. Згідно зі ст. 160 МКУ митний режим переробки завершується реекспортом, а п. 206.5 ПКУ вивезення з території України товарів у митному режимі реекспорту звільняє від ПДВ. Тому вартість вивезеної вчасно ГП, виготовленої з давальницької сировини нерезидента, у декларації з ПДВ ніяк не відобразиться. І хоча йдеться про операцію, звільнену від обкладення ПДВ, але платник не повинен відображати її в рядку 5 декларації, оскільки вивозиться продукція нерезидента, що не належить платнику. А «чужі» обороти відображаються в ПДВшній декларації, тільки коли це спеціально застережено в ПКУ (наприклад, посередницькі продажі/купівлі або послуги нерезидента з місцем постачання в Україні).

Проте ситуація може мати особливості, якщо частина ГП буде згідно з контрактом залишена як розрахунок за переробку. Переробник у такому разі повинен відповідно до ст. 155 МКУ переоформити цю частину ГП у митний режим імпорту і сплатити з її вартості «ввізний» ПДВ та інші митні платежі. Про відображення «ввізного» ПДВ у декларації див. вище.

Послуги з переробки. Згідно з п.п. «б» п.п. 195.1.3 ПКУ послуги з переробки давальницької сировини нерезидента обкладаються ПДВ за нульовою ставкою — як

роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України

Застосування цієї норми (нульової ставки з ПДВ) до послуг з переробки давальницької сировини нерезидента підтверджують і фіскали (див. лист ДПАУ від 03.08.2011 р. № 14015/6/16-1515-06 і лист Міндоходів від 08.07.2014 р. № 12600/9/99-99-19-03-02-15).

Вартість послуг з переробки давальницької сировини нерезидента зазначається в періоді виникнення «нульових» ПЗ у колонці А за рядком 3 декларації. Про проблеми з датою визначення «нульових» ПЗ, що виникають на практиці, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 98, с. 38.

На практиці такі операції, навіть коли вивезення ГП здійснено своєчасно, можуть мати низку специфічних особливостей, у тому числі тих, що впливають і на оподаткування. Наприклад, виникає низка додаткових нюансів, якщо при переробці використовувалися так звані «еквівалентні товари» тощо. Детальніше про операції з переробки давальницької сировини нерезидента на митній території України (у тому числі про податковий і бухгалтерський облік таких операцій) читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 22.