12.12.2016

Первинка та експорт послуг

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг» від 03.11.2016 р. № 1724-VIII

Закон, що коментується, уніс певні зміни до різних законодавчих актів, які, одразу зазначимо, будуть цікаві не тільки експортерам послуг! І хоча він уже набув чинності, застосовуватися його норми почнуть трішки пізніше — з 03.01.2017 р.

Далі — про основні зміни. І почнемо з тих, що будуть цікаві всім.

1. Зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

висновок документа


Спрощено та скасовано деякі норми, що стосуються документообігу

Якщо детальніше, то:

— з визначення первинного документа прибрали слова про те, що він «підтверджує господарську операцію»;

— у ст. 9 прибрали також норму про те, що первинні документи фіксують факти здійснення госпоперацій і що вони повинні складатися під час здійснення госпоперацій, а коли це неможливо, то безпосередньо після її закінчення;

— з обов’язкових реквізитів прибрали місце складання документа;

— крім того, у ст. 9 тепер зробили «сучасне» застереження про те, що первинні документи, складені в електронній формі, застосовуються в бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Сподіваємося, ці зміни стануть у пригоді платникам, і з нового року легко буде відстоювати витрати за документами, які фіскалам не до вподоби, (і навіть — у разі їх відсутності). Але при цьому пам’ятайте, що ніхто не скасовував п. 5 ст. 9 «бухоблікового» Закону: госпоперації підлягають відображенню в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені!

Тепер ще чекаємо на зміни до кабмінівського Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку

2. Зміни до ст. 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР.

висновок документа


Для експорту послуг не обмежено строк повернення валютної виручки і спрощено способи укладення контрактів

Тобто обмеження строку повернення інвалютної виручки залишилося тільки для експорту продукції, робіт і транспортних послуг. Експорт решти видів послуг, а також прав інтелектуальної власності тепер за строками розрахунків не лімітується!

Звичайно, одразу виникне питання ідентифікації (розмежування) робіт і послуг. Тут, можливо, не варто забувати приказку — «як ви човен назвете, так він і…». Подробиці читайте в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 104, присвяченому експорту послуг.

3. Зміни до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII. На експорт послуг (крім транспортних) тепер дозволено укладати ЗЕД-контракт просто шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти), або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставляння рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Загалом, сподіваємося, що після таких змін ситуація з експортом послуг і документообігом після Нового року значно поліпшиться.