08.02.2016

«Земельна» декларація: логіка — окремо, алгоритм — окремо

ГУ ДФС у Черкаській обл. надало роз’яснення щодо окремих нюансів заповнення декларації з плати за землю (див. за посиланням http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/232927.html).

Із нього можна дійти висновку, що податківці усупереч новій назві (а отже, і змісту) колонки 9 розділів I і II нової форми декларації схильні просувати старий алгоритм заповнення «земельної» звітності, який наразі є хибним. До речі, цей хибний алгоритм закладено до програмного забезпечення (ПЗ), за допомогою якого формують та подають до органів ДПС податкову звітність (зокрема, ОПЗ), про що ми попереджали вас у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 10.

Схоже, що фіскали не збираються нічого змінювати у своєму ПЗ. Отже, варто прислухатися до їх порад, а саме: при заповненні колонки 9 розділів I «Розрахунок суми земельного податку» та ІІ «Розрахунок суми орендної плати» зазначати нормативну грошову оцінку (НГО) одиниці площі земельної ділянки у гривнях за гектар, оскільки форма декларації визначає одиницею виміру площі земельної ділянки гектар. Для переведення площі земельної ділянки із квадратних метрів у гектари площу у квадратних метрах слід ділити на 10000. Для переведення НГО із гривень за квадратний метр у гривні за гектар НГО у гривнях за квадратний метр множимо на 10000.