№11

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Додаток Д8: чи варто подавати і чи його боятимуться Усі ми ще пам’ятаємо часи, коли факт подання додатка Д8 був підставою для віднесення сум ПДВ за відсутніми/неправильними податковими накладними до податкового кредиту. Але все змінюється. За 2015 рік платники ПДВ уже звикли, що сподіватися на Д8, як на гарантію недоторканності податкового кредиту, не варто. А максимум, на що можна сподіватися, — це перевірка недбалого контрагента*. Чи змінилося щось зараз? Чи став додаток Д8 більш дієвим інструментом у боротьбі платника за свій податковий кредит?
  • Нова ліберальна норма і старі податкові накладні Наші читачі вже знають, що з 1 січня 2016 року в п. 201.10 ПКУ* з’явилася довгоочікувана ліберальна норма, що дозволяє збільшувати податковий кредит за податковою накладною, що містить помилки. Причому помилки ці можуть бути навіть в обов’язкових реквізитах. Прокоментували ми цю норму одразу після появи Закону № 909** (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 13). Судячи з ваших запитань, настав час детальнішого розгляду.
  • Скасування «зернової» пільги — наслідки з ПДВ… Усі вже знають, що з волі законодавців ПДВшні пільги із зерна та техкультур з 01.01.2016 р. «наказали довго жити». Щоправда, тема ця — завжди гостра і, можливо, «зернопільги» не дуже надовго залишили «ПДВшне поле». Доки законодавець не похопився, обговоримо деякі перехідні деталі від пільгування до оподаткування ПДВ операцій постачання зернових і технічних культур.
  • Звіт з ЄСВ за січень: заповнюємо незважаючи ні на що! Чесно скажемо, коли з 1 січня змінилися правила «гри» з ЄСВ, ми не вірили, що наші контролюючі органи поклопочуться і своєчасно внесуть зміни до звітності з ЄСВ. Чому? Досвід минулого року. Пам’ятаєте, тоді теж усе змінилося, а ми нову звітність чекали аж чотири місяці. На жаль, передчуття нас не підвело: за січень звітуємо за старою формою. Як це буде, розповімо далі.
  • Звіт про інвалідів: заповнюємо та подаємо без проблем! Чим частіше подається будь-який звіт, тим краще інформація про порядок його заповнення та строки подання відображається в пам’яті бухгалтера/кадровика. Але є звіти, що подаються раз на рік. Звісно, пригадати рік потому, що ти вписував у той чи інший рядок звіту, дуже важко. На допомогу завжди готові прийти ми. Сьогодні давайте поговоримо про Звіт до Фонду інвалідів. Що це за звіт? У яких випадках та в які строки він подається? Як він заповнюється? Розбираємося!
  • Дивіденди-2016: кому — прибутки, а кому — суцільні податки… Якщо наприкінці року прийнято підбивати його підсумки, то початок нового року — саме час «пожинати плоди» роботи в минулому році. Отже, власники підприємства вирішили спрямувати частину минулорічного прибутку на виплату дивідендів і радіють довгоочікуваному доходу. А ось бухгалтеру тільки й залишається, що задаватися питанням: як правильно нарахувати дивіденди та не забути при цьому обкласти їх суму всіма належними податками. Давайте освіжімо в пам’яті вже, можливо, відомі вам правила оподаткування дивідендів і поговоримо про те, як облікувати дивіденди, що виплачуються у 2016 році за підсумками 2015 року.
  • Податок на нерухомість для фізосіб Я видел хижины и видел я дворцы — Дворец кому-то тоже дом. (Із пісні А. Макаревича «Родной дом») Із попереднього номера нашого видання ви вже знаєте, що платниками податку на нерухомість, крім юридичних осіб, є також і ми з вами — пересічні громадяни. Причому правила обчислення і сплати податку для цих двох категорій платників відрізняються доволі суттєво. Тож є сенс присвятити окремий матеріал саме фізособам, причому лише тим, які не є суб’єктами підприємницької діяльності*. Сподіваємося, він буде цікавий кожному з вас, адже якщо не ви особисто, то хтось із ваших рідних, близьких чи знайомих є власником якоїсь там собі «хатинки». Скільки ж, коли і як за неї доведеться сплатити у поточному році?
  • Резерв відпусток: «Мої думки лише про тебе…» Зовсім нещодавно* ми з вами, дорогі друзі, розглядали порядок створення та використання резерву відпусток, а також інвентаризації його залишку на кінець року. Проте судячи з кількості дзвінків, які щодня надходять від наших читачів на «гарячу лінію» редакції, ця тема, як і раніше, залишається «хітом сезону». Щоб задовольнити інтерес до неї, ми підготували відповіді на найбільш нагальні «резервно-відпускні» запитання. Упевнені, вони допоможуть вам у вашій роботі!
  • Подаємо фінзвітність «малят» разом із «прибутковою» декларацією Де в декларації з податку на прибуток поставити відмітку про те, що до неї додається фінансова звітність суб’єкта малого (мікро-) підприємництва?
  • Чи можна не відображати в доходах отримане цільове фінансування? Підприємство отримувало цільове фінансування у вигляді компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників. Сума такого отриманого фінансування стала причиною того, що дохід підприємства за 2015 рік перевищив 20 млн грн. Чи можна було не відображати в бухгалтерському обліку підприємства отримане цільове фінансування у складі доходів і витрат, щоб зазначений критерій перевищений не був? Що загрожує підприємству в разі, якщо доходи та витрати не будуть відображені?
  • Чим запам’ятався січень
  • Нова ПДВ-декларація — уже за січень! Чекаємо й нову ПН Новина number one — зустрічайте нову ПДВ-звітність!
  • «Земельна» декларація: логіка — окремо, алгоритм — окремо ГУ ДФС у Черкаській обл. надало роз’яснення щодо окремих нюансів заповнення декларації з плати за землю (див. за посиланням http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/232927.html).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі