18.01.2016

Єдиний податок — живий! І житиме?..

Чи не єдиний позитив «податковокодексної» частини Закону № 909 — у цілому спрощенку не скасували! Цю, без сумніву, радісну новину ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 3, с. 2). Отже, принаймні поки що, можемо працювати на єдиному податку. Щоправда, з певними корективами — без них усе ж не обійшлося.

Почнемо з того, що глобальних змін, які були заплановані урядом у сфері єдиного податку*, не сталося. Це, звичайно ж, тішить. Утім, і прийнятих новин вистачає для того, щоб змусити деяких єдиноподатників замислитися. При цьому

платники єдиного податку першої і другої груп можуть зітхнути спокійно: їх зміни обминули

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 10.

А що ж змінилося для платників, які перебувають у третій і четвертій групах єдиного податку?

Третя група

Для єдиноподатників третьої групи значно зменшено граничний обсяг доходу за календарний рік — тепер він не може перевищувати 5 млн грн. (порівняно з 20 млн грн., які були дозволені у 2015 році). Ставки єдиного податку збільшені і становлять 3 % доходу — для осіб, які сплачують ПДВ, і 5 % доходу — для неплатників ПДВ.

Якщо зі ставками все зрозуміло — їх застосовують до доходів, отриманих з 01.01.2016 р., то у зв’язку зі зміною граничного обсягу доходу виникають запитання.

1. Чи має право платник єдиного податку третьої групи, дохід якого у 2015 році перевищив 5 млн грн. (але не перевищив 20 млн грн.!), продовжувати перебувати на єдиному податку у 2016 році?

Так, має. Адже граничний обсяг доходу, який був дозволений у 2015 році, порушений не був, а отже підстави для переходу на загальну систему оподаткування у такого платника відсутні. Водночас з 01.01.2016 р. граничний розмір доходу за календарний рік — 5 млн грн., тому при його перевищенні у 2016 році такий платник повинен буде перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому його дохід перевищить 5 млн грн. (згідно з п.п. 3 п.п. 298.2.3 ПКУ).

2. Чи може у 2016 році працювати на єдиному податку в третій групі платник, який подав до 16.12.2015 р. заяву про перехід на спрощену систему оподаткування, якщо його дохід за 2015 рік перевищив 5 млн грн., але не перевищив 20 млн?

Може. Тому що його реєстрація платником єдиного податку мала відбутися ще до 01.01.2016 р.**, а граничний обсяг доходу, що дозволяє реєстрацію платником єдиного податку третьої групи, на той момент становив 20 млн грн. Отже, обсяг доходу за 2015 рік, що перевищив 5 млн грн. (але не перевищив 20 млн грн.!) на дату такої реєстрації, не міг бути підставою для відмови в її проведенні. Підстав же для анулювання такої реєстрації після 01.01.2016 р. у податківців немає — ані п. 299.10 ПКУ, ані Перехідні положення подібних підстав не містять.

** Згідно з п. 299.3 ПКУ в разі відсутності встановлених ПКУ підстав для відмови в реєстрації контролюючий орган реєструє особу платником єдиного податку протягом двох робочих днів з дня отримання заяви.

3. Чи зможе платник, дохід якого у 2015 році перевищив 5 млн грн., перейти на єдиний податок у 2016 році?

На жаль, ні. Зареєструватися платником єдиного податку протягом 2016 року суб’єкту господарювання, обсяг доходу якого у 2015 році перевищив 5 млн грн., не вийде. Адже у 2016 році таким платником не виконуються вимоги абзацу другого п.п. 298.1.4 ПКУ, згідно з яким перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснено тільки за умови, якщо протягом календарного року, що передує року переходу на єдиний податок, виконано умови, передбачені п. 291.4 ПКУ. А він з 01.01.2016 р. свідчить: дохід єдиноподатника третьої групи не може перевищувати 5 млн грн.

Четверта група

Для представників четвертої групи ставки єдиного податку у 2016 році збільшилися в 1,8 раза. Об’єктом оподаткування для них, як і раніше, є площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у тому числі на умовах оренди. При цьому абзац другий п. 2921.1 ПКУ, який містить вимогу про те, що право власності/користування земельними ділянками має бути оформлене та зареєстроване відповідно до законодавства, з нового року виключено.

Чи означає це, що площа земельних ділянок, право власності/користування якими не зареєстроване відповідно до законодавства, віднині є об’єктом обкладення єдиним податком?

Вважаємо, що ні. Адже незалежно від вимог ПКУ право власності/оренди земельної ділянки настає тільки з моменту державної реєстрації цих прав (див. ст. 125 Земельного кодексу України). А об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендарю тільки з моменту державної реєстрації права оренди ( ст. 17 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV). Тому

земельна ділянка переходить у власність/користування тільки після реєстрації відповідних прав на неї, а отже і об’єкт обкладення єдиним податком виникає тільки після її проведення

Крім того, згідно з п.п. 2921.3 ПКУ підставою для нарахування єдиного податку платникам четвертої групи є дані державного земельного кадастру та/або дані державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Незареєстровані права, як ви розумієте, не знайдуть відображення ані в держземкадастрі, ані у вищезазначеному реєстрі. Але яку позицію займуть щодо цього податківці, поки що невідомо…

Слід також урахувати, що базою оподаткування для єдиноподатників четвертої групи у 2016 році є нормативна грошова оцінка з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року ( п. 5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто інфляція минулого року (що досягла, зауважимо, аж 43,3 %) не вплине на збільшення абсолютного розміру єдиного податку для четверогрупників.