14.07.2016

Звіт з ЄСВ

З 1 січня 2016 року для страхувальників-роботодавців законодавець установив єдину ставку ЄСВ у частині нарахувань у розмірі 22 %. Водночас залишилися пільгові ставки 8,41 %, 5,3 %, 5,5 %. А ось утримання ЄСВ з доходів працівників і зовсім скасували.

Проте «осучаснену» форму Звіту з ЄСВ та оновлений Порядок його заповнення, що враховують уже нові правила справляння внеску, мінфінівці представили страхувальникам тільки зараз. Їх наказ № 441 нарешті виклав у новій редакції «ЄСВшний» Порядок № 435, що діяв до цього часу.

Коли звітувати за новою формою вперше? Наказ № 441 набрав чинності 01.06.2016 р.

Уперше відзвітувати за новою формою страхувальників чекає за червень 2016 року не пізніше 20 липня 2016 року

Про це фіскали повідомили в листі від 30.05.2016 р. № 18633/7/99-99-13-02-01-17.

Якщо від вас вимагалося подати звітність з ЄСВ за звітний період до січня 2016 року, але ви цього не зробили і тепер хочете виправитися, то таку звітність повинні подати за формою, затвердженою попередньою редакцією Порядку № 435. Причому за один звітний період тільки один раз!

Що подаємо? Як і раніше, оновлений Порядок № 435 зобов’язує звичайних роботодавців подавати два види Звітів:

— форму № Д4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів» ( додаток 4 до Порядку № 435, далі — Звіт за формою № Д4);

— форму № Д7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» ( додаток 7 до Порядку № 435, далі — Звіт за формою № Д7).

Звіт за формою № Д4: що змінилося? Звичайні страхувальники-роботодавці заповнюють тільки титульний аркуш, а також таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4. Причому більшість із них «тісно співпрацюють» тільки з титульним аркушем і таблицями 1, 5 і 6. Чи змінилися вони?

Почнемо з титульного аркуша. У ньому наведено перелік таблиць Звіту за формою № Д4. Віднині зазначати тут кількість аркушів документів однієї таблиці, кількість заповнених рядків на аркушах документів однієї таблиці, загальну кількість аркушів документів і загальний підсумок заповнених рядків на цих аркушах більше не потрібно. Єдине, що від вас вимагається, — навпроти назви кожної таблиці, яку ви заповнюєте та подаєте, у графі «Відмітка про подання» проставити по одній-єдиній відмітці.

Далі — про Таблицю 1. У її шапці більше немає рядків для проставляння класу професійного ризику і для інформації про понижуючий коефіцієнт. Це логічно, адже форму Звіту приведено у відповідність до Закону № 2464 та Інструкції № 449.

Розділів у Таблиці 1 тепер не 8, як це було у старому Звіті, а всього 6.

А ще Таблиця 1 позбулася свого Додатка.

Графи таблиць 5 і 6 не змінилися.

Звіт за формою № Д4 можуть не подавати роботодавці-страхувальники, які не мають найманих працівників і не нараховували (не виплачували) у звітному періоді винагороду за ЦПД за виконані роботи (надані послуги).

Звіт за формою № Д7: що змінилося? Тут принципових змін немає. У вічі впадає тільки те, що в шапці Звіту:

— зникла згадка про клас професійного ризику;

— замість граф «Кількість аркушів» і «Кількість рядків» з’явилася графа «Відмітка про подання».

Тому новий варіант цього Звіту заповнюйте так само, як і старий.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Зустрічаємо новий Звіт з ЄСВ

2016, № 53, с. 5