№56

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2016/№ 56 Інші номери журналу ›
  • Декларація з податку на прибуток Сьогоднішній номер — особливий. Напередодні бухгалтерського свята ми вирішили зробити коротку підказку з тих актуальних питань, з якими до нас найчастіше звертаються читачі. Безумовно, ми не можемо охопити неосяжне. Складно на двох сторінках описати всі тонкощі, скажімо, заповнення податкової накладної чи виправлення помилки з податку на прибуток. Але найважливіші моменти ми постаралися охопити. Ну а якщо вам потрібні подробиці — читайте наші попередні публікації. Посилання — перед вами. Упевнені, ви знайдете відповідь на своє запитання.
  • Виправлення помилок з податку на прибуток
  • Податковий розрахунок за формою № 1ДФ Хто подає та за якою формою? Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ) і Порядок його заповнення (далі — Порядок № 4) затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, що набув чинності з 01.04.2015 р.
  • Податкова соціальна пільга Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — це сума, на яку платник податків має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. І, як наслідок, зменшити суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з такого доходу.
  • Нова податкова накладна З 01.04.2016 р. набула чинності нова форма ПН, яка містить значно менше реквізитів, ніж стара (немає місцезнаходження сторін; виду, дати та номера ЦПД; форми проведених розрахунків тощо). Отже, заповнення ПН, можна сказати, стало дещо простіше.
  • Виправлення помилок в податкових накладних З урахуванням появи ліберальної норми в п. 201.10 ПКУ далеко не кожна помилка в ПН вимагає виправлення.
  • Розподіл і перерахунок ПДВ Загальний випадок. Якщо товари/послуги/необоротні активи використовуються одночасно в операціях, що обкладаються та не обкладаються ПДВ, то ст. 199 ПКУ зобов’язує здійснити часткове нарахування ПЗ згідно з розрахованим коефіцієнтом (ці ПЗ компенсують збільшений в повному обсязі ПК). Визначається він як відношення обсягів неоподатковуваних операцій до сукупних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій за попередній календарний рік. Самі компенсуючі ПЗ, нараховані згідно з п. 198.5 і ст. 199 ПКУ, у розрахунку цього коефіцієнта участі не беруть. На підтвердження нарахованих ПЗ виписується так звана компенсуюча ПН, а нарахування ПЗ відображається в ряд. 4 декларації.
  • Негосподарсько-неоподатковуваний ПДВ Як відомо, з 01.07.2015 р. до податкового кредиту включається весь вхідний ПДВ (за наявності належним чином оформленої та зареєстрованої ПН або її замінника). Навіть якщо придбані товари/послуги використовуватимуться в неоподатковуваних операціях або в операціях, що не є господарською діяльністю.
  • Виправлення помилок в декларації з ПДВ Чинний порядок заповнення декларації з ПДВ уже не передбачає можливості виправлення помилки через поточну декларацію. Таким чином, на сьогодні залишилися тільки два способи виправлення: — у новій звітній декларації (якщо не пройшли граничні строки подання декларації за відповідний період) без сплати будь-яких штрафів; — в УР (якщо не пройшли встановлені ст. 102 ПКУ 1095 днів). Причому УР складають за тією формою, що діє на момент його подання (це важливо для виправлення помилок, допущених у 2015-му та в більш ранніх роках).
  • Єдиний податок На сьогодні ПКУ передбачає чотири групи платників єдиного податку (ЄП). Про умови роботи на ЄП у 1 — 3 групах розповімо в таблиці.
  • Енциклопедія бухобліку Запаси. Запаси — активи, що: — утримуються для продажу в умовах звичайної госпдіяльності; — перебувають у процесі виробництва з метою продажу продукту виробництва; — утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг, а також управління підприємством.
  • Собівартість Собівартість — один із найважливіших облікових показників. Саме вона є ключовою складовою витрат будь-якого підприємства, а отже — бере безпосередню участь у формуванні об’єкта оподаткування податком на прибуток ( п.п. 134.1.1 ПКУ).
  • Резерви сумнівних боргів
  • Відрядження Що таке «відрядження». При вирішенні всіх питань, що стосуються порядку направлення працівника у службове відрядження, оформлення всіх необхідних документів, компенсації витрат на відрядження, бюджетники* керуються трудовим законодавством, а також суто Інструкцією № 59 і постановою № 98.
  • Відпустки Право на щорічну відпустку. Його мають усі фізособи, які працюють у роботодавця за трудовим договором ( ст. 45 Конституції України, ст. 2 КЗпП і ст. 2 Закону про відпустки). Причому таке право гарантовано незалежно від того, ким є працівник — громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, працює він за основним місцем роботи чи за сумісництвом, а також від того, працює він у режимі повного, неповного чи скороченого робочого часу.
  • Лікарняні та декретні Розраховувати лікарняні та декретні з 04.07.2015 р. стало простіше. Усе це завдяки тому, що з цієї дати набула чинності постанова № 439, якою КМУ виклав у новій редакції Порядок № 1266.
  • Звіт з ЄСВ З 1 січня 2016 року для страхувальників-роботодавців законодавець установив єдину ставку ЄСВ у частині нарахувань у розмірі 22 %. Водночас залишилися пільгові ставки 8,41 %, 5,3 %, 5,5 %. А ось утримання ЄСВ з доходів працівників і зовсім скасували.
  • Фінансова допомога Поворотна фіндопомога (далі — ПФД) — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення ( п.п. 14.1.257 ПКУ).
  • Експорт — імпорт
  • Оренда Орендні платежі в обліку орендодавця. Переданий в операційну оренду об’єкт орендодавець продовжує обліковувати у складі своїх активів, не припиняючи його амортизувати.
  • Основні засоби
  • Комісійні операції Комісія на продаж. За договором комісії на продаж комісіонер за дорученням комітента та за його рахунок, але від свого імені, продає певний товар (роботу, послугу) за винагороду. Після виконання доручення комісіонер складає звіт про виконання взятих на себе зобов’язань.
  • Безоплатне в обліку Безоплатна передача товарів/послуг. У бухобліку при безоплатній передачі товарів/послуг дохід не виникає. Адже ні зростання власного капіталу, ні збільшення економічних вигод при цьому не відбувається ( пп. 5, 8 П(С)БО 15). А ось для відображення витрат на суму собівартості безоплатно переданих товарів/послуг є всі підстави ( п. 6 П(С)БО 16). Місце їм — на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».
  • Сумнівна та безнадійна Бухгалтерський облік. Дебіторська заборгованість визнається активом, тільки якщо існує імовірність отримання економічних вигод і її сума може бути достовірно визначена ( п. 5 П(С)БО 10). Саме тому, коли заборгованість набуває ознак безнадійної (існує впевненість в тому, що вона не буде повернена або за нею минув строк позовної давності), її необхідно списати з балансу.
  • Нове в РРО «Електронізація» РРО. З 01.01.2016 р. дозволено використовувати тільки ті РРО, що забезпечують надання контролерам електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. За ненадання загрожує штраф, передбачений п. 9 ст. 17 Закону про РРО у розмірі 10 нмдг (БЗ 109.20). РРО, що не відповідає цим вимогам, після зазначеної дати має бути виведений з експлуатації (див. лист ДФСУ від 29.01.2016 р. № 1861/6/99-99-22-07-03-15).
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі