06.06.2016

Нумерація рядків у РК до ПН старої форми

За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


У податкових накладних (ПН), складених до 01.04.2016 р. за старою формою, не було графи «№ з/п».

Тому графа 1 розділу Б нового розрахунку коригування (РК) до такої ПН не заповнюється

Будь-які зміни форм і правил заповнення ПН/РК не проходять для платників без пригод. Особливо часто вони пов’язані з небажанням програмного забезпечення пропускати нові ПН/РК в ЄРПН з тих чи інших причин.

Сьогоднішня ситуація — не виняток. На «гарячу лінію» редакції був шквал дзвінків з приводу нереєстрації РК у зв’язку з неправильним заповненням графи 1 РК «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується».

Важливо (!), що в цій графі ставиться не порядковий номер запису за РК, а номер рядка з ПН (!), що підлягає коригуванню. І якщо, раптом, у ПН, що коригується, не було рядка з таким номером, то РК не проходить реєстрацію.

Нещодавно ми розтлумачили, як бути в ситуації, якщо РК виписується до нової форми ПН і в ньому більша кількість рядків, ніж у ПН, що коригується. Наприклад, у випадку зміни номенклатури передоплаченого товару (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 33).

Сьогодні своє слово сказали податківці, але щодо коригування до старої форми ПН, затвердженої наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957, де про нумерацію рядків не було і згадки**. Рішення просте: у такому РК графу 1 розділу Б просто не заповнюйте!

** Щоправда, у передостанньому абзаці роз’яснення контролери дещо захопилися з назвою графи 1 розділу Б податкової накладної (навели назву графи 1 РК), але це дрібниці, суть відповіді всім зрозуміла.

Приклад. Припустимо, що замість товару «А» (за який 10.02.2016 р. було отримано передоплату та виписано ПН) у кількості 1 шт. і вартістю 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.), передомовилися відвантажити товар «Б» у кількості 2 шт. і вартістю 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.).

Тоді РК за новою формою до такої ПН за старою формою слід виписати так, як показано нижче на рисунку.