Теми статей
Обрати теми

РК при зміні номенклатури не проходить реєстрацію в ЄРПН

Яновська Наталія, податковий експерт
У нас банальна ситуація: зміна номенклатури. Нам кинули аванс за товар «А». Проте, потім передомовилися і під нього вирішили відвантажити товар «Б». Загальна сума постачання при цьому не змінилася. Ось начебто все просто, і подібні операції ми здійснювали сто разів, але зараз уперше зіткнулися з такою проблемою: РК не проходить реєстрацію в ЄРПН. Начебто причина в неправильному заповненні графи 1 РК. Підкажіть, будь ласка, що ми робимо не так? Останнім часом подібними запитаннями завалена «гаряча лінія». Приймайте нашу руку допомоги.

Все через нову форму розрахунку коригування (РК), що затверджена наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 та впроваджена в життя бухгалтера з 1 квітня 2016 року.

Зверніть, будь ласка, увага на назву графи 1 РК: «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується».

Тобто в цій графі ми ставимо не порядковий номер запису за РК (від 1 і далі по порядку), а номер рядка з податкової накладної (ПН), що підлягає коригуванню. Тому якщо в ПН, яка коригується, не було рядка з таким номером, то РК не проходить реєстрацію.

Вважаємо, що у вашому випадку виникла ситуація при заповненні розділу Б розрахунку коригування, як у прикладі 1.

Приклад 1. Припустимо, що замість товару «А» (за який було отримано передоплату і виписано ПН) у кількості 1 шт. і вартістю 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.) передомовмилися на відвантаження товару «Б» у кількості 2 шт. і вартістю за одиницю 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.).

Перш ніж перейти до ілюстрації, нагадаємо дату виписки РК при зміні номенклатури передоплаченого товару — це підписання додаткової угоди до договору про умови постачання, що змінилися (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік, 2016, № 20, с. 17).

Далі покажемо варіант заповнення РК, що не проходить реєстрацію в ЄРПН (див. рис. 1).

img 1

Так от, рядка під номером 2 у вихідній ПН не було, отже, не малюємо його і в РК. Усі зміни стосуються рядка 1 ПН, тому картинка повинна виглядати так, як показано на рис. 2 (с. 34).

img 2

Тобто у графі 1 РК у кожному з рядків ставимо «1».

Ускладнимо завдання.

Приклад 2. Було отримано аванс за три найменування товару «А» (1200 грн. = 1 шт. х 1200 грн.), «Б» (1200 грн. = 2 шт. х 600 грн.), «В» (720 грн. = 3 шт. х 240 грн.), а після додаткової угоди відвантажили чотири: замість «Б» і «В» до покупця пішли «Г» (960 грн. = 2 шт. х 480 грн.), «Д» (240 грн. = 1 шт. х 240 грн.), «Е» (720 грн. = 1 шт. х 720 грн.).

img 3

Зверніть увагу: останні додаткові позиції товарів «Г», «Д» і «Е» ми занесли під номером рядки «3», хоча могли це зробити й під номером «2» або в комбінації. Головне, що номери цих рядків були в ПН, виписаній на аванс.

висновки

  • Заповнюючи РК унаслідок зміни номенклатури, не ставте у графу 1 номери рядків, яких не було в ПН, що коригується. Інакше РК не пройде реєстрацію в ЄРПН.
  • РК на зміну номенклатури виписується на дату додаткової угоди.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі