06.06.2016

Таблиця до ряд. 16.2 декларації з ПДВ: що робити, якщо забули заповнити?

У квітні подали уточнюючий розрахунок (УР), що збільшує від’ємне значення. Потім це збільшення відобразили в ряд. 16.2 декларації за квітень, але заповнити таблицю до цього рядка забули. Чи потрібно у зв’язку з цим подавати УР до декларації за квітень?

На наш погляд, УР до декларації за квітень у такому разі можна не подавати.

Навіть незважаючи на те, що обов’язок платника заповнити цю таблицю встановлено в абзаці п’ятому п.п. 7 п. 4 розд. V Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Річ у тім, що за таке порушення підприємству нічого не загрожує — у ПКУ відповідальність не передбачено. Та й адміністративний штраф за порушення ведення податкового обліку за ст. 1631 КпАП посадовим особам тут теж навряд чи світить. Останнім часом податківці бачать порушення порядку ведення податкового обліку у випадках, коли помилки впливають на декларування податкових зобов’язань (див. листи ДФСУ від 17.02.2016 р. № 3567/6/99-99-10-03-02-15, від 04.02.2016 р. № 2368/6/99-99-19-03-02-15, а також БЗ 101.30). А ця помилка на них не впливає. Загалом, порушення начебто і є, а ось відповідальність за нього дуже малоймовірна.

Хоча, якщо для вас важливо, щоб звітність не містила будь-яких, навіть «штрафобезпечних» помилок, — подайте УР. Заповнити його потрібно таким чином:

1) у графах 4 і 5 продублюйте показники, відображені в декларації за квітень. Різниці між показниками цих граф не буде, тому графа 6 залишиться порожньою;

2) заповніть таблицю «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення на підставі податкового повідомлення-рішення».

Зверніть увагу: у назві цієї таблиці, на відміну від назви ідентичної таблиці декларації, відсутня згадка про УР. Але нехай вас це не бентежить. Очевидно, це просто недогляд розробників форми.

Нагадаємо: саме так (без згадки про УР) називалися аналогічні таблиці в колишніх формах декларації і УР, затверджених наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966. Тоді й заповнювали їх тільки в разі збільшення/зменшення від’ємного значення (ВЗ) на підставі податкового повідомлення-рішення. Мабуть, саме звідти «перекочувала» стара назва цієї таблиці.

При цьому зауважте, що:

неправильна назва таблиці в жодному разі не може вплинути на право платника виправити виявлену помилку — уточнитися все одно можна

Отже, неправильною назвою таблиці перейматися не варто.

До речі, заморочуватися з приводу змісту таблиці Мінфін теж не став. Він залишився тим самим. Як і раніше, у ній необхідно зазначити дату, номер і суму у грн. З датою і сумою все зрозуміло. У цих графах відображаємо дату подання УР і суму збільшення/зменшення ВЗ. А ось що відображати у графі «Номер»?

Якщо зміна ВЗ відбувається на підставі податкового повідомлення-рішення, туди вносять номер цього повідомлення. Отже, у разі самовиправлення тут слід зазначити номер УР? Але ж жодного номера в УР немає. Як же заповнити цю графу? Ми вважаємо, що при самовиправленні заповнювати графу «Номер» узагалі не потрібно. Схоже, що призначена вона тільки для податкових повідомлень-рішень (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28, с. 34).