14.11.2016

Е-сигарети можна продавати без тютюнової ліцензії

За матеріалами категорії БЗ 115.05*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Для ведення діяльності з продажу «електронних сигарет» ліцензія на право торгівлі тютюновими виробами не потрібна

Цей висновок, по-перше, відповідає закону, а по-друге, уже відомий вам з нашого матеріалу в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54, с. 42 і листа ДФСУ від 04.07.2014 р. № 4403/б/99-99-21-03-14. Відмінність в тому, що в консультації, що коментується, податківці налягають на свої повноваження трактувати УКТ ЗЕД і посилаються на власні документи. А ми аргументували цей самий висновок нормами профільних законів від 19.12.95 р. № 481/95-ВР і від 22.09.2005 р. № 2899-IV. Але оскільки, врешті-решт, видають такі ліцензії та карають за їх відсутність саме податківці, ми з їх висновком солідаризуємося! ☺ Проте додамо декілька слів.

Важливо зауважити, що «електронні сигарети» настільки ж не сигарети, наскільки, наприклад, «стартовий пістолет» — не пістолет, тобто не зброя… ☺ Насправді так звана електронна сигарета — умовна назва електроприладу, що по суті є інгалятором (це такий медвиріб). На відміну від процесу куріння тютюнових виробів (під яким розуміють вдихання курцем диму, що утворюється за рахунок згорання тютюнового виробу), робота е-сигарети ґрунтується на абсолютно іншому фізичному процесі — випаровуванні відповідної рідини. І навіть якщо погодитися, що такі — нікотиновмісні — рідини є замінниками тютюну, це не дозволяє ані вважати е-сигарету тютюновим виробом, ані визнавати процес нібито «куріння» такого пристрою реальним курінням тютюнових виробів.

Саме тому випарники (це точніша і більш просунута назва е-сигарет) класифікуються в товарній позиції 8543 УКТ ЗЕД як «інші машини та апаратура електричні, що мають індивідуальні функції», а рідини для їх заправки — у позиції 3824 УКТ ЗЕД — як «хімічна продукція та препарати хімічної або суміжних з нею галузей промисловості (уключаючи препарати, що складаються із сумішей природних продуктів)».

Зауважимо також, що е-сигарети згідно з ПКУ не вважаються підакцизним товаром.

А що стосується нікотину, який міститься в більшості рідин для е-сигарет, то він входить до складу багатьох ліків, проте ця обставина ніяк не поширює на такі ліки антитютюнові обмеження. І, до речі, не дає підстав називати такі ліки — з точки зору «тютюнового» регулювання — «замінниками тютюну»… Проте користуватися е-сигаретами в громадських місцях таки заборонено антитютюновою ст. 13 Закону України від 22.09.2005 р. № 2899-IV.

Та все ж — як ми попереджали вас у зазначеному на початку матеріалі — можна чекати, що законодавці, які переймаються примусом до здорового способу життя, поширять на е-сигарети усі заборонні норми, що стосуються реально тютюнових виробів (аналогічно ситуації з пивом та алкогольними напоями). В усякому разі — на е-сигарети з нікотиновмісними рідинами (адже, як відомо, не всі такі рідини містять нікотин). Інша справа, що е-сигарету «заправляє» сам користувач — і розібратися з наявністю в її резервуарі саме нікотиновмісної заправки не так просто, як, скажімо, відрізнити алкогольне пиво від безалкогольного… ☹