21.11.2016

Сплатили за директора штраф? А тепер сплатіть податок

Адмінштраф, накладений на директора контролюючими органами, вирішили сплатити за рахунок коштів підприємства. Чи обкладатиметься така виплата ПДФО? (м. Могилів-Подільський)

Так, оподатковуватиметься. Причому не тільки ПДФО, а також і військовим збором (ВЗ) і ЄСВ. Несподівано? Зараз усе розповімо.

Почнемо з того, що адмінштраф — це грошове стягнення, що накладається на громадян, посадових і юридичних осіб за адміністративні правопорушення у випадках та розмірі, установлених КпАП та іншими законами України (див. ст. 27 КпАП). Сплатити його повинен був директор зі своєї кишені як особа, визнана винною в адмінправопорушенні. Але підприємство вирішує допомогти своєму директору, і ось що з цього виходить.

ЄСВ. При визначенні видів виплат, що включаються до складу зарплати, а отже, і до бази справляння ЄСВ, необхідно керуватися положеннями Інструкції № 5*.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Так-от, п.п. 2.3.4 цієї Інструкції відносить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які у свою чергу потрапляють до фонду оплати праці, виплати індивідуального характеру на користь працівників. Сума адмінштрафу, сплаченого підприємством замість директора, на наш погляд, якраз і є такою виплатою. Отже, вона увійде до бази справляння ЄСВ у складі зарплати. Тобто привіт, ЄСВ!

Нараховуйте його на суму «адмінштрафного» доходу, нараховану в бухобліку як дохід директора.

Ідемо далі.

ПДФО та ВЗ. Їх також доведеться утримати з цього доходу. Так-так, як не крути, а й для цілей ПКУ сума штрафу, сплачена підприємством за директора, перетворюється для останнього на оподатковуваний дохід. Який саме? Вважаємо, що на зарплату. Адже податківці не проти**, щоб виплати, які входять до складу зарплати, податкові агенти визначали за Інструкцією № 5, але тільки в частині, що не суперечить ПКУ.

** Див. роз’яснення в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 52, с. 40.

Важливо!

Оскільки такий дохід надано в негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт

При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512.

А з якої суми утримувати ВЗ? Податківці сьогодні стверджують, що з «чистої» суми штрафу. Готові керуватися їх роз’ясненнями? Отримайте індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Так ви убезпечите себе, якщо раптом вони передумають.

Якщо ж у вас на руках такого роз’яснення немає, вважаємо, що безпечно утримувати ВЗ із суми доходу, нарахованої в бухобліку (тобто із суми адмінштрафу, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, але без застосування коефіцієнта для військзбору).

Як бачите, сплачувати адмінштраф за директора для підприємства невигідно з податкової точки зору. Не хочете клопоту з податками, але готові допомогти директору матеріально ☺? Подумайте над варіантом видачі йому нецільової благодійної допомоги у зв’язку із сімейними обставинами. Річ у тім, що надана резидентом сума такої допомоги, що сукупно за 2016 рік не перевищує 1930 грн., не обкладається ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Детально про нецільову благодійну допомогу читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 44, с. 27. А на що директор цю допомогу витратить, податківцям знати не потрібно .