28.11.2016

«Ти мені, я — тобі», або Взаємозалік придбань і позик

Підприємство — платник податку на прибуток надало поворотну фінансову допомогу іншому підприємству-загальносистемнику. Згодом від цього підприємства було отримано ТМЦ. Чи можна здійснити залік взаємних зустрічних вимог з повернення фіндопомоги і оплати ТМЦ?

Відповімо одразу: такий взаємозалік є цілком законним і можливим. Чинне законодавство (див. ч. 1 ст. 601 ЦКУ) передбачає, що

«зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги»

Випадки, у яких залік зустрічних однорідних вимог забороняється, прямо визначено ст. 602 ЦКУ, і ситуації, наведеної у запитанні, у цьому переліку немає. Також додаткові вимоги висуваються до взаємозаліку експортно-імпортних операцій (див. із цього приводу консультацію із БЗ, підкатегорія 114.06). У цьому матеріалі ми зазначених операцій також не торкаємося.

Тож у відносинах між двома підприємствами маємо зустрічні однорідні зобов’язання з оплати придбаних товарів і повернення поворотної фінансової допомоги. У бухобліку залік зустрічних однорідних вимог відображається доволі просто. Для цього підприємствам потрібно здійснити «згортання» дебіторської і кредиторської заборгованості, наявної у їхніх взаємовідносинах.

В обліку надавача фіндопомоги (і придбавача товарів) це робиться за допомогою проводки Дт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» — Кт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Натомість в обліку отримувача фіндопомоги (і постачальника товарів) взаємозалік відображається проводкою Дт 685 «Розраxунки з іншими кредиторами» — Кт 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями».

На податковоприбутковий облік власне взаємозалік ніяк не вплине, адже він не змінює бухобліковий фінрезультат, що є об’єктом оподаткування податком на прибуток

Доходи і витрати за «товарною» дебіторською заборгованістю у продавця уже було відображено раніше — при відвантаженні товарів. Натомість у покупця придбані товари вплинуть на фінрезультат пізніше — коли вони будуть реалізовані або іншим чином використані в діяльності підприємства. А власне взаємозалік до фінансового результату ніякого відношення не має.

У ПДВ-обліку за товарною дебіторською заборгованістю податкові зобов’язання нараховуються за відвантаженням товарів

Тобто ще до взаємозаліку. І навряд чи факт взаємозаліку якось вплине на ці зобов’язання. Щодо заборгованості із повернення поворотної фінансової допомоги — про ПДВ-облік узагалі не йдеться.

І з податковим кредитом, на нашу думку, жодних проблем бути не повинно. Адже товар придбано для використання в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності.

Докладніше про правові і облікові аспекти взаємозаліку читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 92, с. 34.