03.10.2016

Передали будинок на баланс ОСББ? Збільшіть фінрезультат!

Лист ДФСУ від 01.08.2016 р. № 16481/6/99-99-15-02-02-15

висновок документа


При безоплатній передачі житлового будинку на баланс ОСББ фінансовий результат комунального підприємства, що здійснює таку передачу, має бути збільшений на частину вартості майна, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року

На підставі яких законодавчих норм податківці зробили висновок, що настільки спантеличує? Давайте поглянемо.

Але насамперед зауважимо: звичайно ж, цей висновок стосується тільки ЖЕКів — високодохідників і тих, які рахують «податковоприбуткові» різниці добровільно. Тож подальша інформація актуальна саме для таких ЖЕКів.

Ну а тепер по суті зазначеного в листі. На самому його початку фіскали наводять норму з ч. 2 ст. 42 ЗКУ, згідно з якою земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також будівлі, що належать їм, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній загальній власності власників квартир і нежитлових приміщень, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, установленому Кабміном. Зверніть увагу: тут ідеться про перехід права користування/власності на землю. А тому незрозуміло, навіщо взагалі наведено цю норму в розмові про операцію з передачі будинку.

Далі податківці нагадують, що «прибутковий» об’єкт оподаткування визначається шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату на різниці, передбачені розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 ПКУ). А в бухобліку об’єкт основних засобів списується з балансу в разі його продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або з інших причин невідповідності критеріям визнання активом ( п. 40 Методичних рекомендацій з бухобліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.03 р. № 561).

Ну а на завершення наведено норму п.п. 140.5.9 ПКУ, що свідчить: фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, що відповідають ознакам з п. 134.4 ПКУ, в розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Як бачимо, фіскали визнали передачу будинку з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ безоплатною передачею для цілей застосування п.п. 140.5.9 ПКУ. Але ж під безоплатно переданими для цілей застосування зазначеної норми маються на увазі даровані товари (роботи, послуги). Тобто ті, що передані з власності суб’єкта господарювання — платника податку на прибуток у власність неприбуткової організації. А при передачі будинку з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ право власності на будинок нікому не переходить.

Та і як узагалі комунальне підприємство може подарувати будинок? Адже він йому ніколи й не належав. Отже, на наш погляд, для комунального підприємства операція з передачі будинку не може розглядатися як безоплатна передача для цілей застосування п.п. 140.5.9 ПКУ.

Згадка про бухгалтерську долю переданого будинку в тандемі з п.п. 140.5.9 ПКУ теж незрозуміла. Адже формально при визначенні «прибуткового» об’єкта оподаткування бухфінрезультат ЖЕКу і так має бути збільшений на залишкову вартість переданого будинку — цього вимагає п. 138.1 ПКУ. При цьому зменшити його згідно з п. 138.2 ПКУ не вийде. Адже прийнятий в управління будинок у податковому обліку ЖЕКу не значиться (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 10). Тобто один раз залишкова вартість переданого будинку зіграє у збільшення об’єкта оподаткування згідно з п. 138.1 ПКУ (а це вже саме по собі дивно, адже бухфінрезультат його залишкова вартість не зменшує). А від цього перспектива повторного збільшення фінрезультату — згідно з п.п. 140.5.9 ПКУвиглядає вже зовсім непривабливо.☹