31.10.2016

Об’єкт ОЗ досяг нульової вартості: як продовжити строк служби?

Чи потрібно об’єкти основних засобів (ОЗ), що досягли нульової залишкової вартості, відображати в позабалансовому обліку?

На позабалансовому рахунку нульовий об’єкт ОЗ не обліковують. Та й не передбачено такого бухобліку для ОЗ. А як їх обліковувати, зараз розповімо.

Навіть якщо об’єкт ОЗ повністю замортизовано, але ви його, судячи із запитання, продовжуєте використовувати в госпдіяльності, то списувати його не можна. Адже приводом для списання об’єкта ОЗ з балансу є його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом ( п. 33 П(С)БО 7 «Основні засоби і п. 40 Методичних рекомендацій з бухобліку ОЗ, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561).

Визначити, чи відповідає замортизований об’єкт ОЗ критеріям активу ( п. 6 П(С)БО 7), може інвентаризаційна комісія підприємства. Така комісія оцінює моральний і фізичний знос ОЗ і приймає колегіальне експертне рішення:

1) або переоцінити залишкову вартість нульового об’єкта ОЗ і продовжити його строк служби;

2) або просто продовжити строк експлуатації без переоцінки.

Майте на увазі:

проводити дооцінку потрібно із залученням професійних оцінювачів

Таку вимогу висуває ч. 2 ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Справа ця дорога і клопітна, адже доведеться провести оцінку всієї групи, в якій значиться нульовий об’єкт ОЗ. І далі переоцінку цієї групи доведеться проводити регулярно з урахуванням справедливої вартості на дату балансу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 4).

Якщо ви вирішили просто продовжити строк експлуатації без дооцінки, то це рішення приймає та сама комісія. Продовження строку служби краще оформити наказом. При цьому пам’ятайте, що на рахунках бухобліку повинен і далі значитися нульовий об’єкт ОЗ у рівній сумі вартості на рахунку 10 і зносу на рахунку 13.

Обмежень щодо продовження строку експлуатації немає. Але вам слід ураховувати ( п. 24 П(С)БО 7):

— очікуване використання об’єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

— передбачуваний фізичний і моральний знос;

— правові або інші обмеження щодо строків використання об’єкта та інші фактори.

Продовження строку корисного використання за національними стандартами обліку вважають зміною облікової оцінки, тобто це не вплине на минулі періоди ( п. 25 П(С)БО 7). Тож перераховувати раніше нараховану амортизацію ОЗ не потрібно.

Оскільки об’єкт ОЗ продовжуватиме значитися на балансі підприємства, ви можете спокійно проводити будь-яке його поліпшення та модернізацію ( п. 14 П(С)БО 7). А також уключати до витрат періоду будь-які понесені витрати з його експлуатації, технічного обслуговування та ремонту ( п. 15 П(С)БО 7).

Якщо об’єкт ОЗ повністю замортизовано, продовження строку служби і в податковому обліку може бути яким завгодно. Адже вимоги до мінімальних строків експлуатації нульового об’єкта ОЗ ви вже виконали ( п.п. 138.3.3 ПКУ).