01.09.2016

Додаток 6 (Д6)

Це додаток-довідка. Він складається з двох таблиць.

У таблиці 1 розшифровується поопераційно рядок 5 з розділу I декларації. Тобто розкривається інформація про наявність у платника ПДВ необ’єктних ( ст. 196 ПКУ), безПДВшних (операції з постачання послуг нерезидентам, місце постачання яких визначене за межами митної території України) і пільгованих операцій ( ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародні договори).

У зв’язку з цим візуально таблиця 1 поділена на три частини. При цьому загальний результат операцій у цій таблиці повинен відповідати рядку 5 декларації.

Таблиця 1. Пільгові операції в додатку Д6

№ з/п

Назва операції

Пункт (підпункт), стаття Кодексу

Сума, грн.

Операції, що не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу)

У графі 2 відображається назва необ’єктної операції так, як вона сформульвана у ст. 196 ПКУ, у графі 3 — норма ПКУ, що визначає операцію як необ’єктну, а у графі 4 — обсяг постачання (загальною сумою за конкретною необ’єктною операцією, без розшифровки за контрагентами).

Зверніть увагу! Додаток Д6 стосується саме постачань, а не придбань.

Отже, у цьому додатку, наприклад, розшифровуються тільки обсяги пільгового вивезення товарів (що не перевищує 150 євро), згідно з п. 196.1 16 ПКУ (див. підкатегорію 101.20 БЗ). А ось обсяги пільгового ввезення товару з вартістю, що не перевищує 150 євро, в декларації не відображаються і відповідно додатки Д6 не розшифровуються

Усього згідно із статтею Кодексу

Узагальнюючий рядок за цим видом операцій. У ньому відображається загальний обсяг необ’єктних постачань, які платник здійснив згідно зі ст. 196 ПКУ у звітному періоді. Ця сума буде складовою рядка 5 декларації

Операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України

У графі 2 відображається назва операції так, як вона сформульована в пп. 186.2, 186.3 ПКУ. У графі 3 — норма ПКУ, що визначає місце постачання для операції за межами митної території України (детальніше про те, як визначити місце постачання послуг, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 15). У графі 4 — обсяг постачання (загальною сумою за конкретною операцією з постачання послуг, без розшифровки за контрагентами)

Усього згідно із статтею Кодексу

Узагальнюючий рядок за цим видом операцій. У ньому відображається загальний обсяг постачань. Ця сума буде складовою рядка 5 декларації.

Зверніть увагу! Цей рядок може заповнюватися тільки в додатку Д6, що подається до декларації 0110. У додатку Д6 до декларацій 0121 — 0123/0130 цей рядок не заповнюється ( п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21)

Операції, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))

У графі 2 відображається назва пільгованої операції так, як вона сформульована у ст. 197 ПКУ або в підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, або в міжнародній угоді, у графі 3 — норма ПКУ або міжнародна угода, що визначає пільгу з ПДВ для операції, а у графі 4 — обсяг постачання (загальною сумою за необ’єктною операцією, без розшифровки за контрагентами)

Усього згідно зі статтею Кодексу

Узагальнюючий рядок за цим видом операцій. У ньому відображається загальний обсяг постачань. Ця сума буде складовою рядка 5 декларації

Усього рядок 5 декларації

У цьому рядку зазначається загальний обсяг безПДВшних операцій. Тобто підсумовуються загальні обсяги з рядків «Усього згідно із статтею Кодексу», визначені у трьох частинах цього додатка. Він повинен відповідати значенню за рядком 5 декларації

Таблицю 2 заповнюють підприємства інвалідів, що отримали позитивне рішення на право користування пільгою з ПДВ (відповідно до п. 197.6 ПКУ, або відповідно до п. 8 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). При цьому всі пільгові постачання спершу розшифровують у другій частині таблиці 1.

У самій же таблиці 2 підприємства інвалідів повинні кожного звітного періоду відображати свої «фактичні» дані за трьома критеріями, що дають право на застосування однієї з «інвалідних» пільг, а саме:

1) ЧПІ — відсоток інвалідів, які працювали на підприємстві за основним місцем роботи протягом попереднього звітного періоду (має становити не менше 50 % від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу такого підприємства);

2) ФОПІ — відсоток фонду оплати праці інвалідів у поточному періоді (має становити не менше 25 % від суми загальних витрат на оплату праці, що входять до складу витрат);

3) БВТ — відсоток витрат на переробку (безпосереднє виготовлення) товарів, послуг (повинен становити не менше 8 % від продажної ціни товарів, послуг). Детальніше про застосування пільги з ПДВ підприємствами інвалідів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 67 — 68, с. 29.