Теми статей
Обрати теми

ПДВ-пільга для підприємств інвалідів

Наталія Адамович, податковий експерт
Організації інвалідів можуть створювати підприємства інвалідів. Такі підприємства соціально захищені державою: згідно зі ст. 141 Закону № 875 вони мають право на пільги зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). Серед пільг для підприємств інвалідів передбачено пільгу і в частині сплати ПДВ. Про те, як правильно підприємству інвалідів скористатися пільгою з ПДВ, і поговоримо в цій статті.

0 % чи повне звільнення?

Насправді, ПДВшних пільг, виділених для підприємств інвалідів, дві.

Одна передбачена п. 8 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Вона дає підприємствам інвалідів можливість скористатися ставкою 0 % за операціями постачання товарів, що виготовляються ними, і послуг (за якими саме детальніше розберемося трохи далі). Щоправда, ця пільга обмежена в часі: вона діє тільки до 1 січня 2020 року.

Друга передбачена п. 197.6 ПКУ. Вона звільняє від ПДВ у підприємств інвалідів ті ж самі «підпільгові» операції і на тих самих умовах, що й за першою пільгою. Але ця пільга безстрокова.

Обидва ці варіанти застосування ПДВ-пільг за операціями постачання товарів/послуг підприємствами інвалідів занесені до Довідника пільг, тобто позиціонуються податківцями як пільги з ПДВ (детальніше про це див. на с. 35).

Проте, як же все ж таки підприємствам інвалідів працювати з цими пільгами? Насправді все дуже просто. Як пояснили податківці ще в листі Міндоходів від 24.03.2014 р. № 12059/5/99-99-19-03-02-16, підприємства та організації, створені громадськими організаціями інвалідів, повинні на свій розсуд

обрати один з пільгових режимів обкладення ПДВ: або не нараховувати на пільгові операції ПДВ, або застосовувати до пільгових операцій ставку 0 %

Зрозуміло, що користуватися пільговим режимом зі ставкою 0 % цікавіше, оскільки підприємству інвалідів не доведеться, показавши податковий кредит за товарами, послугами, купленими для здійснення такої пільгової діяльності, урешті-решт нараховувати компенсаційні податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до пп. 198.5 і 199.1 ПКУ. Але яку б з цих пільг підприємство інвалідів не «примітило» для себе, перш за все воно повинне:

— отримати або продовжити дозвіл на застосування пільги;

— виконати низку умов та вимог, які, на щастя (!), абсолютно однакові для обох пільг. Почнемо з дозволу.

Як застосувати пільгу?

Для отримання права користування ПДВшною пільгою підприємство інвалідів має повідомити податковий орган ( п. 197.6 ПКУ). Для цього підприємству інвалідів слід подати:

1) заяву про бажання скористатися пільгою;

2) позитивне рішення на право користування такою пільгою, отримане в порядку, затвердженому постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1010. Видає його Мінсоцполітики або обласні, Київська міська держадміністрації.

А тепер саме про умови пільги.

Підпільгові операції

Під дію обох пільгових норм потрапляють операції з (!) постачання товарів і послуг, безпосередньо виготовлених підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів.

Виняток із цього списку становлять:

— постачання підакцизних товарів. Згідно з п.п. 14.1.145 ПКУ такими вважаються товари, на які цим Кодексом установлено ставки акцизного податку. Їх повний перелік із зазначенням коду УКТ ЗЕД ви знайдете в п. 215.3 ПКУ;

— послуги при проведенні лотерей і розважальних ігор;

— послуги з постачання товарів, отриманих у межах посередницьких договорів, договорів довірчого управління, а також інших цивільно-правових договорів, за якими постачання товарів здійснюється від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на них.

Навіть якщо підприємство інвалідів безпосередньо виготовляє перелічені вище товари/надає послуги, до пільгових операцій їх постачання не належатимуть. Їх доведеться оподатковувати в загальному порядку за ставкою 20 %.

Головні умови пільги

Суб’єкти, які можуть скористатися однією з вищеперелічених пільг, мають бути перш за все засновані громадськими організаціями інвалідів і бути їх власністю. При цьому у них:

1. Кількість інвалідів з основним місцем роботи має становити протягом попереднього звітного періоду не менше 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників.

2. Фонд оплати праці таких інвалідів протягом звітного періоду повинен становити не менше 25 % суми загальних витрат на оплату праці, витрат, що належать до складу, згідно з правилами обкладення податком на прибуток. Зауважимо: зараз уже немає такої категорії, як витрати для податку на прибуток. Отже, тут слід орієнтуватися на бухгалтерські показники, що стосуються сум, виділених підприємством для оплати праці у звітному періоді. Тобто орієнтуватися на Кт рахунка 661 «Розрахунки за заробітною платою».

Крім того, податківці додатково висувають вимогу (див. лист ДПСУ від 04.02.2013 р. № 1679/6/15-14-15-в), щоб розмір середньомісячної заробітної плати інвалідів, які працюють на такому підприємстві, в еквіваленті повної зайнятості був не менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати (але в ПКУ про це нічого не зазначено).

3. Дотриманий «8 % критерій» з безпосереднього виготовлення товарів і надання послуг.

Якщо з першими двома умовами все більш-менш зрозуміло, то останню головну умову «8 % безпосереднього виготовлення» пояснимо дещо детальніше.

Що таке безпосередність?

Безпосереднім вважається виготовлення товарів/послуг, у результаті якого сума витрат, понесених на переробку (обробку, інші види перетворення) сировини, комплектуючих, складових частин, інших купівельних товарів/послуг, використовуваних у виготовленні таких товарів/послуг,

становить не менше 8 % продажної ціни таких виготовлених товарів/послуг

Перевірити дотримання «8 % критерію безпосередності виготовлення» найпростіше за калькуляцією собівартості виготовлених підприємством інвалідів товарів або наданих послуг.

До речі, й самі податківці при розрахунку «8 % критерію безпосереднього виготовлення», якраз і пропонують ураховувати прямі матеріальні витрати, які були безпосередньо понесені на переробку сировини та інших складових частин, використаних у виготовленні товарів або наданні послуг (див. лист ДПСУ від 24.12.2012 р. № 7689/0/61-12/15-3415).

Така матскладова, як вартість сировини купівельних напівфабрикатів, комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, до розрахунку «8 % критерію» не потрапляє

Товари. Що ж тоді зі складових собівартості виготовлених товарів можна включити до «8 % критерію безпосередності»? А ось що:

— прямі витрати на оплату праці. Перш за все це заробітна плата й інші виплати працівникам, зайнятим у виробництві, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат. Причому податківці пильно стежать, щоб у виробництві товарів були зайняті саме інваліди;

— інші прямі витрати. До них зараховують усі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат ( п. 14 П(С)БО 16). Для наших цілей з цієї статті витрат беремо до уваги відрахування на соціальні заходи та амортизацію виробничих основних засобів (наприклад, приміщень, у яких виробляється продукція, виробничого обладнання, транспортних засобів, що перевозять сировину та продукцію). Також сюди входить вартість придбаних послуг, безпосередньо пов’язаних з виготовленням товарів;

— постійні розподілені загальновиробничі витрати. Зауважимо, що згідно з п. 15 П(С)БО 16 до складу загальновиробничих витрат уключаються, серед інших, витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання виробничих приміщень. Так-от, комунальні витрати як частину загальновиробничих витрат, так само можна протягнути в цей критерій.

Обережно! Податківці чітко стежать за дотриманням «8 % критерію» не тільки при виробництві товарів, а й при наданні підприємствами інвалідів послуг.

Послуги. Як правило, послуга створюється підприємством з використанням таких складових:

— праця співробітників підприємства;

— основні засоби, що перебувають у розпорядженні такого підприємства;

— витрати, пов’язані з експлуатацією таких основних засобів.

Отже, до розрахунку «8 % критерію» при наданні послуг потрапляють заробітна плата працівників, зайнятих безпосередньо наданням послуг, відрахування на соціальні заходи, амортизація основних засобів, які беруть участь у процесі надання послуги, та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Крім того, деякі послуги (зокрема, виконані роботи) можуть мати й матеріальну складову. Проте до розрахунку «8 % критерію» слід брати тільки витрати на переробку або інші види перетворення матеріалів, використаних при виконанні робіт. А ось саму матскладову (вартість матеріалів) для послуг (виконаних робіт) до розрахунку не включаємо.

Зауважимо: до послуг, що надаються, податківці відносять і переробку підприємством інвалідів на давальницьких умовах. Головне, щоб сума витрат, понесених підприємством на переробку, обробку та інші види перетворення давальницької сировини, складових частин, інших купівельних частин товарів, що використовуються у процесі надання послуги з переробки, становитиме не менше 8 % ціни постачання такої послуги (див. підкатегорію 101.13 БЗ).

Порушникам умов

А що чекає пільговика при порушенні хоча б однієї з перелічених вище вимог? У такому разі контролюючий орган скасовує його реєстрацію як особи, яка має право на податкову пільгу.

При цьому його податкові зобов’язання перераховуються за загальними правилами оподаткування (тобто із застосуванням ставки 20 %) з податкового періоду, за результатами якого були виявлені такі порушення. Та ще і з одночасним застосуванням відповідних фінсанкцій. Сподіваємося, що на вашому підприємстві інвалідів такого не станеться.

висновки

  • Для підприємств інвалідів на сьогодні ПКУ надає цілі дві ПДВ-пільги: 0 % і звільнення від ПДВ. Яку обрати, підприємство вирішує самостійно.
  • Для застосування тієї чи іншої «інвалідної» ПДВ-пільги потрібно виконати низку умов. Відмітною її особливістю є дотримання «8 % критерію» безпосередньої участі підприємства у виготовленні товарів / наданні послуг.
Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі