24.04.2017

Квартальна звітність «малятам» і «новачкам»

Лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779
податок на прибуток

висновок документа


Суб’єкти господарювання, які згідно з ГКУ належать до суб’єктів малого підприємництва, проте для яких за ПКУ встановлено податковий (звітний) період — квартал, з квартальною декларацією з податку на прибуток подають проміжну (квартальну) фінансову звітність

Звітна кампанія за I квартал у самому розпалі. Тому особливо приємно, що Мінфін без зволікань взявся пояснити питання, що турбує: подання фінзвітності разом з прибутковою декларацією у «малят».

Про всяк випадок уточнимо, що під останніми зазвичай розуміють суб’єктів, які відповідають критеріям «малих»/«мікро» з ч. 3 ст. 55 ГКУ, тобто:

суб’єктів малого підприємництва — юросіб із середньою кількістю працівників за календарний рік не більше 50 осіб і річним доходом не більше 10 млн євро;

суб’єктів мікропідприємництва — юросіб із середньою кількістю працівників за календарний рік не більше 10 осіб і річним доходом не більше 2 млн євро.

Хоча за ГКУ вони й «малі», але можуть бути квартальниками за ПКУ, якщо дохід торік «переступив» за 20 млн грн., але не досяг 2 млн євро/10 млн євро (п. 137.4 ПКУ). Причому, як зазначено в листі, до лав квартальників із 2017 року можуть потрапити і підприємства-«новачки», створені в IV кварталі 2016 року (тобто поставлені контролюючим органом на облік у період з 01.10.2016 р. по 31.12.2016 р.), якщо дохід у них до кінця року перевищив 20 млн грн. Тоді, подавши за 2016-й першу річну «прибуткову» декларацію (за перший неповний період з дати взяття на облік до останнього календарного дня року, п.п. 137.4.2, п.п. «а» п. 137.5 ПКУ), з наступного 2017-го такі підприємства переходять «на квартал».

Ну а в такому разі 2017-й підкинув «малятам»-квартальникам запитання: чи потрібно їм разом із квартальною декларацією подавати податківцям і квартальну фінансову звітність? Адже змінений п. 46.2 ПКУ віднині змушував, чітко кажучи, усіх (!) прибутківців подавати квартальну або річну фінзвітність разом з відповідною податковою декларацією. Та й сама фінзвітність набула статусу додатка (!) до декларації (стала її невід’ємною частиною). А інформацію про додатки «узаконили» як обов’язковий реквізит (п. 48.3 ПКУ).

Сумніви квартальників породжував «недоторканний» Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (ср. ). Адже в його п. 2 так само зазначається, що «малята» (тобто підприємства, що належать згідно з ГКУ до суб’єктів малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва) подають податківцям тільки річну фінзвітність (квартальну не подають).

Мінфін розсіяв усі сумніви квартальників і відокремив зерна від полови. Порядок № 419 розроблено для бухоблікових цілей — «під» Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХIV. Тому він не може бути вирішальним для оподаткування, а у цій сфері пріоритет повинен зберігатися за ПКУ. Тим паче, що у «спеціальній» ст. 5 ПКУ (що регулює співвідношення податкового законодавства з іншими законодавчими актами) є п. 5.2, що визначає: якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать ПКУ, то для оподаткування застосовують ПКУ. А оскільки за ПКУ прибутківцям-квартальникам належить (!) подавати разом з квартальною декларацією і квартальну фінзвітність, то ці правила повинні виконувати всі квартальники, у тому числі і квартальники-«малята».

З цієї причини, якщо знову повернутися до «новачків», то й «бухгалтерське» правило про те, що перший звітний період у них може бути «подовженим» (але не більше 15 місяців), у податковому обліку не працює. Отже, квартальникам-«малятам» без розмов на догоду ПКУ доведеться подавати разом з квартальною декларацією податківцям і поквартальну фінзвітність.

Про заповнення декларації з податку на прибуток за I квартал 2017 року див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с. 11.