21.08.2017

Нормативку по блокуванню ПН трохи підкоригували

Наказ Мінфіну від 21.07.2017 р. № 654

ПДВ

висновок документа


Як належить, переформульовано 1,5-разовий критерій: блокування торкнеться тих ПН/РК, у яких обсяг постачання товару/послуги в 1,5 раза перевищує різницю між обсягами придбання і обсягами постачань (раніше «між обсягами постачань і обсягами придбання»)

Про те, що при розрахунку 1,5-разового критерію логічніше віднімати з «покупок» «продажі» (а не навпаки), ми говорили, коментуючи «блокувальні» Критерії, затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 53, с. 5). Тим паче, що, як виявилося, саме таким чином насправді підраховувало «різницю» і програмне забезпечення. І ось, за гарячими слідами, у нормативці усунули недолік.

А також (важливо!) з обсягів придбання виключили «безПДВшні» придбання (тобто звільнені від ПДВ — «пільговані» й оподатковувані за нульовою ставкою ПДВ). Тож вони в обсягах придбань не враховуються. Яка цим досягається мета? Як роз’яснюють самі контролери, тим самим введений додатковий контроль за операціями, звільненими від оподаткування і оподатковуваними за нульовою ставкою. Це, у свою чергу, дозволить зупинити подальше використання схем фіктивного податкового кредиту (ПК) з ПДВ. Ну, скажімо, коли в «постачальних» ПН/РК раптом спливає ПДВ (читай — комусь передаємо ПК) за товарами/послугами, які раніше придбавалися «без ПДВ» (див. новину, розміщену на сайті ДФСУ за посиланням http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/ 306680.html).

Хоча прикро, що при цьому так і залишилася невирішеною низка актуальних питань:

— облік обсягів придбань і продажів в різних (непорівнянних) цінах (придбання/продажу), причому без урахування кількості (що було би більше виправданим);

— нависаюча загроза блокування при продажу товару партіями;

— при реєстрації ПН (якщо надходить передоплата) за товари/послуги, які ще не придбані (нема в залишках).

Про усі ці проблеми ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 53, с. 5. На жаль, поки із цього приводу ніяких уточнень в Критеріях № 567 так і не з’явилося.

висновок документа


«Розблокувальні» документи треба подавати виключно в електронному вигляді

Підкориговано п. 2 Вичерпного переліку документів…, затвердженого наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567. Тепер він встановлює: «розблокувальні» документи платник подає тільки (!) в електронному вигляді. Тож подання паперових копій відпадає. Це повинно прискорити процес розблокування ПН/РК і мінімізувати кількість скарг від платників. А тому за електронний варіант і раніше висловлювалися суди і податківці.

Наказ набув чинності з дня публікації. Опублікований у газеті «Урядовий кур’єр» за 12 серпня 2017 року № 150.

Втім, на цьому Мінфін не зупиняється. На черзі проект «земельних» критеріїв, що звільняють від блокування ПН/РК (див. за посиланням https://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-normatyvnopravovykh-aktiv--?category=aspekti- roboti).