09.02.2017

Новачків у ряди платників сільгоспЄП не пускають

Сільськогосподарське підприємство зареєстроване в лютому 2017 року. Чи можемо ми стати платниками єдиного податку групи 4? (Чернігівська обл.)

Ми вже знаємо, що п.п. 4 п. 291.4 ПКУ до платників єдиного податку (ЄП) групи 4 відносить сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільгоспвиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Як бачите, право на отримання заповітного статусу платника сільгоспЄП дає виконання так званої сільгоспчастки, розмір якої встановлений на рівні 75 %. При цьому для визначення сільгоспчастки беруть в розрахунок доходи підприємства за попередній рік (детальніше див. с. 12). У свою чергу попереднім податковим (звітним) роком для новостворених сільгоспвиробників абзац другий п. 294.2 ПКУ називає період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Таким чином: новостворений сільгоспник, зареєстрований в лютому 2017 року, не може стати платником сільгоспЄП, оскільки в перший рік роботи не має даних для розрахунку сільгоспчастки.

Крім того, для реєстрації платником сільгоспЄП з середини року для новоствореного підприємства є ще одна перешкода: комплект документів, на підставі яких здійснюється реєстрація (сільгоспдекларація, розрахунок сільгоспчастки і відомості про наявність земельних ділянок), може бути поданий не пізніше за 20 лютого 2017 року.

У вашому випадку ви зможете стати платником ЄП групи 4 тільки з 1 січня 2018 року. І тільки за умови, що ваша сільгоспчастка за лютий — грудень 2017 року досягне або перевищить 75-процентний поріг.

Такого ж висновку дійшли і податківці в консультації з підкатегорії 108.02.01 БЗ.

Трохи інакше питання реєстрації платником сільгоспЄП вирішується для підприємств, створених у процесі реорганізації. Для них працює п.п. 291.4.3 ПКУ, яким передбачено, що якщо сільгоспвиробник створюється шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення згідно з відповідними нормами ГКУ, то норма про дотримання сільгоспчастки не менше 75 % за попередній податковий (звітний) рік поширюється на:

— усіх осіб окремо, які зливаються або приєднуються;

— кожну окрему особу, створену шляхом поділу або виділення;

— особу, створену шляхом перетворення.

Таким чином, платниками сільгоспЄП в рік створення можуть стати сільгосптоваровиробники, створені шляхом:

злиття або приєднання. Проте є умова — сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік, отримана усіма сільгоспвиробниками, що беруть участь в створенні, дорівнює або перевищує 75 % ( п.п. 291.4.4 ПКУ);

перетворення. За умови, що сільгоспчастка, отримана такою юрособою за попередній податковий (звітний) рік, становить не менше 75 % ( п.п. 291.4.5 ПКУ).

І тільки з наступного року можуть претендувати на сільгоспЄП сільгоспвиробники, створені шляхом поділу або виділення ( п.п. 291.4.6 ПКУ).