№12

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2017/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Як стати платником сільгоспЄП і в чому його переваги Ні для кого не секрет, що єдиний податок групи 4 залишається найбільш популярним серед сільгосппідприємств. Із усіх видів оподаткування саме йому аграрії зазвичай віддають перевагу. І це незважаючи на щорічне збільшення податкового навантаження за рахунок збільшення розміру ставок. З роками фінансова зацікавленість, звісно, знижується, але залишається привабливість спрощеного порядку ведення обліку та звітності. Та щоб влитися до лав таких платників, сільгосптоваровиробники мають відповідати низці умов. Яких — читайте далі.
  • Змінюємо групу: ЄП групи 3 на ЄП групи 4 Із попередньої статті ми дізналися, хто може бути платником сільгоспЄП, а також з’ясували основні обмеження для переходу на спрощений сільгоспподаток. І тепер нам із вами слід визначитися: що потрібно для того, щоб стати платником єдиного податку групи 4? А розпочнемо з розмови про те, як платником сільгоспЄП стати єдиноподатнику групи 3.
  • Переходимо із загальної системи оподаткування в платники сільгоспЄП У попередній статті ми розповіли про те, як діяти, якщо платник єдиного податку групи 3 виявив бажання стати платником сільгоспЄП. Утім, на сплату сільгоспЄП можна перейти і з загальної системи оподаткування. І хоч процедура переходу в цьому разі не надто відмінна від описаної вище, не згадати про це було б неправильно. Тож поговоримо про те, що необхідно для переходу на сплату сільгоспЄП із загальної системи оподаткування.
  • Розрахунок сільгоспчастки: від рядка до рядка Безперечно, частка сільгосптоваровиробництва (умовимось надалі називати її також і скорочено, як зазвичай на практиці, — сільгоспчастка), а вірніше її 75-відсотковий розмір, слугує сільгосппідприємству за своєрідну перепустку до кола платників сільгоспЄП.
  • Встигнути все: строки подання звітності та сплати сільгоспЄП Строки подання звітності та сплати податкових зобов’язань — головні питання в розрахунку будь-якого податку. Трохи забарився — будь готовий поділитися з бюджетом своїми «кровними», сплачуй штраф за зволікання. Не хочеться? Тоді розберемося: коли і за якою формою складають Податкову декларацію платника єдиного податку групи 4, а також із якою періодичністю та у який строк сплачують сільгоспЄП?
  • Заповнення декларації: покроковий алгоритм Сільгосппідприємства-єдиноподатники групи 4 звітують з цього податку дуже своєрідно. Вони розраховують суму податку, так би мовити, наперед: не «за», а «на» звітний період. Поговоримо про правила складання такої декларації.
  • Індексація НГО земель: оминаємо «підводне каміння» Питання індексації оцінки земель для розрахунку сільгоспЄП на 2017 рік не із складних, проте і в ньому може бути «підводне каміння». І що характерно — там, де менше всього його можна було очікувати. Як довідка органів Держгеокадастру може (принаймні, не виключаємо це) зіграти злий жарт, читайте далі.
  • «Злітаємо»/йдемо з ЄП групи 4 Багато хто вже встиг переконатися, що бути єдиноподатником гр. 4 дуже привабливо. Дуже простий порядок розрахунку податку, подання декларації — лише раз на рік, сплата — чотири рази на рік, та й сама сума єдиного податку не завжди сильно б’є по кишені. Проте іноді платники податків чинять навпаки — йдуть з гр. 4 або за власною ініціативою, або в примусовому порядку. І тут, як завжди, виникають перехідні питання. Їх ми розглянемо в цій статті.
  • Чим загрожує помилка в розрахунку сільгоспчастки У статті «Як стати платником сільгоспЄП і в чому його переваги» (див. с. 3) ми з’ясували, що якраз виконання (перевиконання) сільгоспчастки розміром 75 % надає підприємству право стати платником сільгоспЄП. А що ж буде, якщо ви помилилися в розрахунку сільгоспчастки й безпідставно стали платником єдиного податку групи 4? З відповіддю на це запитання ми з вами й спробуємо зараз розібратися.
  • Виправляємо помилку в декларації платника сільгоспЄП Кажуть, помилка собі на користь — не помилка. Але це правило не працює у разі взаємовідносин з бюджетом. Припустившись помилки один раз, рано чи пізно доведеться віддати державі належне, а іноді і з відсотками (у вигляді штрафів, а подекуди й пені). Давайте розбиратися, як виправляти помилки, допущені при заповненні Податкової декларації платника єдиного податку групи 4, а також чим загрожує підприємству помилка бухгалтера.
  • Зміна сільгоспплощ упродовж року — підстава уточнити сільгоспЄП! Усе тече, усе змінюється. І розміри сільгоспугідь, які використовують платники сільгоспЄП у своїй діяльності, не виняток. Що робити, якщо впродовж року «земельний стан» платника сільгоспЄП змінився? Як перерахувати податок, задекларований на поточний рік? Про це розповімо в нашій статті.
  • АТО-особливості справляння сільгоспЄП З 1 січня 2017 року підрозд. 10 розд. XX ПКУ поповнився пунктом 38 та пов’язаними з ним пунктами 38.1 — 38.11, якими на період проведення антитерористичної операції встановлено особливості справляння податків і зборів, у тому числі і сільгоспЄП.
  • ЄП групи 4 або 3: обирайте зважено Коли податкове навантаження за сільгоспЄП групи 4 зростає з року в рік, аграріям мимоволі доводиться замислюватися над питанням, наскільки він вигідний у нинішніх умовах.
  • Новачків у ряди платників сільгоспЄП не пускають Сільськогосподарське підприємство зареєстроване в лютому 2017 року. Чи можемо ми стати платниками єдиного податку групи 4? (Чернігівська обл.)
  • Йди красиво... із сільгоспЄП на загальну систему в середині року Наше підприємство — платник єдиного податку групи 4. З 2 кварталу 2017 року ми хочемо перейти на загальну систему оподаткування. Чи можемо ми піти з сільгоспЄП в середині року? Що для цього треба зробити і які документи подати податківцям? (Харківська обл.)
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі