27.02.2017

Зайва податкова накладна: як виправляти в ПДВ-декларації?

У серпні 2016 року помилково виписали податкову накладну (події не було) і включили до декларації з ПДВ. У лютому 2017 року склали та зареєстрували зменшуючий розрахунок коригування. Можна відобразити цей РК у лютому чи треба подавати уточнюючий розрахунок до серпня?

Сумнівів бути не повинно: виправляємося виключно шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) за серпень 2016-го. Причому «виправляючий» РК до декларації з ПДВ за лютий 2017 року включати не потрібно. Пояснимо свою відповідь.

Допущена помилка залишила слід не тільки в показниках декларації з ПДВ, а й у заповненні такого податковооблікового документа, як податкова накладна (ПН). Необхідно відрізняти порядок виправлення помилки в декларації з ПДВ і порядок виправлення помилки в ПН.

Про те, що помилка в ПН виправляється шляхом складання до неї РК, зазначено в останньому абзаці п. 192.1 ПКУ.

Нагадаємо, ст. 192 ПКУ регулює порядок коригування ПЗ і ПК у разі перегляду цін, повернення товарів/послуг тощо. Згідно з п. 192.3 ПКУ результати таких коригувань ПЗ і ПК необхідно відображати в декларації з ПДВ звітного (поточного) періоду. Проте в нашому випадку маємо справу не з коригуванням, а з помилкою. Тобто п. 192.3 ПКУ нас не стосується. Інакше кажучи,

РК, що виправляє серпневу ПН, не повинен відображатися в декларації поточного періоду — лютого

Тепер про виправлення помилки в декларації з ПДВ. Згідно зі ст. 50 ПКУ і п. 1 розд. IV Порядку № 21* платник зобов’язаний виправити допущену у звітності помилку шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до помилкового періоду в межах строків зі ст. 102 ПКУ. Жодних інших норм, що регулюють цей порядок, у розд. V ПКУ (у тому числі і у ст. 192 ПКУ) немає.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Через те що помилкова ПН проникла у серпневу декларацію, ми вважаємо більш наочним «розгорнуте» виправлення в УР. Тобто за наявності зареєстрованого «зменшуючого» РК у лютому його треба відобразити в рядку 7 УР. До нього заповнити уточнюючий додаток Д1, де наводиться тільки сума уточнення. У нашому випадку це сума зменшення.

Інша справа, якби ви помилку виявили, але з певних причин не можете у покупця зареєструвати «зменшуючий» РК. У цьому випадку ми вважаємо, що виправляти помилку (знімати зайві ПЗ) усе одно треба. Адже події під ПДВ не було. Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 10.

Виходить, виправляємо помилку в ПН шляхом складання РК. А ось виправити помилку в декларації з ПДВ за серпень 2016 року необхідно, подавши УР до цього періоду. Підкреслимо: по суті, РК до помилкової ПН — це механізм виправлення помилки тільки в ПН, але який у вашій ситуації дозволить відновити помилково зменшену суму ліміту. Тоді як УР допоможе зняти зайві ПЗ.

Таким чином, виправляємо помилку в декларації з ПДВ за серпень 2016-го шляхом подання УР разом з уточнюючим додатком Д1. РК до помилкової ПН, складений і зареєстрований у лютому 2017 року, у декларації з ПДВ лютого не відображаємо.