27.02.2017

Підприємство реорганізовується/перейменовується: вносимо запис до трудової книжки

Наше підприємство реорганізується шляхом приєднання до іншого підприємства. Як у цьому випадку внести запис до розділу «Відомості про роботу» трудових книжок працівників?

У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудових договорів з працівниками подовжується. Це передбачає ч. 4 ст. 36 КЗпП.

Таким чином, у разі реорганізації підприємства звільнення працівників проводитися не повинно, якщо, звичайно, при цьому не відбувається скорочення чисельності або штату працівників підприємства.

Тобто при реорганізації підприємства настає правонаступництво у трудових відносинах і накази (розпорядження, постанови) про продовження трудових відносин не видають.

У такому разі до трудових книжок працівників за аналогією з перейменуванням підприємства до графи 3 розділу «Відомості про роботу» окремим рядком уносять запис: «Підприємство таке-то з такого-то числа реорганізовано в таке-то» ( п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58).

У графі 4 зазначають підставу для реорганізації — наказ (постанова, розпорядження), його дату та номер.

Графи 1 і 2 не заповнюють.

Плюс до цього запис про реорганізацію або перетворення підприємства вносять ще і до розділів «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» трудової книжки, якщо, звичайно, там є записи, зроблені цим підприємством.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цій ситуації (див. рисунок нижче).

У цьому випадку за записом у трудовій книжці буде зрозуміло, чому печатка підприємства, проставлена при звільненні працівника, не відповідає найменуванню працедавця на момент працевлаштування (якщо, звісно, він ще досі нею користується).