27.02.2017

Вносимо запис до трудової книжки про стажування студента/учня

На підприємстві проходить стажування студент вишу. Чи потрібно вносити запис про це до його трудової книжки?

Спочатку трохи теорії. Згідно з ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість* у вільний від навчання час стажуються студенти вишів та учні ПТНЗ**, які:

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

** Вищі навчальні заклади та професійно-технічні навчальні заклади відповідно.

— здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст»;

— продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

При цьому стажуються студенти та учні за професією (спеціальністю), за якою вони здобувають освіту, на умовах, передбачених договором про стажування. Строк стажування не повинен перевищувати 6 місяців ( ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість, п. 6 Порядку № 20***).

*** Порядок укладення договору про стажування студентів…, затверджений постановою КМУ від 16.01.2013 р.

Відносини зі стажером починаються з підписання договору про стажування****. Тільки-но договір підписано, керівник підприємства видає наказ про проходження стажування і затверджує індивідуальну програму стажування (п. 10 Порядку № 20).

**** Форму договору затверджено тією самою постановою КМУ.

На підставі наказу кадровики підприємства повинні внести запис про проходження студентом/учнем стажування до його трудової книжки. Цього вимагають абзац п’ятий ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість і п. 13 Порядку № 20.

Зверніть увагу! Цей запис потрібно зробити не пізніше тижневого строку з дня прийняття учня чи студента на стажування ( п. 2.17 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58). У трудовій книжці зазначають ( п. 2.17 цієї ж Інструкції):

— посаду;

— період і місце стажування (структурний відділ);

— спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажера.

На нашу думку, такий запис слід засвідчити підписом відповідальної особи і печаткою підприємства (за наявності).

Якщо у стажера немає трудової книжки, оформіть її за тією самою процедурою, що і в ситуації з першим робочим місцем працівника (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 1-2, с. 12).

Наведемо зразок унесення запису до трудової книжки про проходження студентом/учнем стажування на підприємстві.