05.01.2017

Заохочення та нагородження: уносимо записи

Ваш працівник постійно показує високі результати праці? Він ініціативний, креативний, та й просто душа колективу? Чом би такого розумника не нагородити за це, наприклад, Почесною грамотою чи премією? Чудова ідея! А як зробити, щоб пам’ять про нагороду/премію залишилася у працівника на довгі роки? Унести запис про неї до його трудової книжки. Згодні?

Для внесення записів про нагородження та заохочення працівника до трудової книжки передбачено два спеціальні розділи:

— «Відомості про нагородження»;

— «Відомості про заохочення».

«Заохочувальні» розділи

Розділи «Відомості про нагородження». У цьому розділі згідно з п. 2.2 Інструкції № 58 фіксують інформацію про нагородження державними винагородами України і відзнаками України.

«Відомості про заохочення». До цього розділу вносять інформацію про заохочення працівника за успіхи в роботі. Це можуть бути:

— записи про заохочення за успіхи у праці. Серед таких заохочень, наприклад, нагородження Почесною грамотою або відзнакою підприємства, преміювання, оголошення подяки;

— записи про відкриття, на які видано дипломи;

— записи про винаходи та раціоналізаторські пропозиції, а також виплачені у зв’язку з цим винагороди.

Записи про премії, що передбачені системою оплати праці або мають регулярний характер, до трудової книжки не вносять ( п. 2.24 Інструкції № 58).

Як унести запис до трудової книжки

Відомості про нагородження та заохочення до відповідних розділів трудової книжки вносять у такому самому порядку, як і відомості про роботу, — до розділу «Відомості про роботу».

Так, спочатку у графі 3 розділу проставляють у вигляді заголовка повне найменування підприємства, а потім рядком нижче вносять записи про нагороди/заохочення. Роблять це так ( п. 2.25 Інструкції № 58):

— у графі 1 зазначають порядковий номер запису (нумерація зростає протягом усього періоду трудової діяльності працівника);

— у графі 2 проставляють дату нагородження або заохочення;

— у графу 3 записують, ким нагороджений або заохочений працівник, за які досягнення та якою винагородою чи заохоченням;

— у графі 4 зазначають, на підставі чого зроблено запис — назву документа, його дату і номер.

Такі записи мають бути засвідчені підписом керівника підприємства або особи, відповідальної за ведення трудових книжок, і печаткою підприємства або відділу кадрів. Уносять записи не пізніше тижневого строку після видання відповідного наказу ( п. 2.4 Інструкції № 58).

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цій ситуації (див. рисунок нижче).