02.03.2017

Дивіденди з каси: пам’ятайте про «готівкові» обмеження

Підприємство планує виплатити дивіденди засновнику — фізичній особі готівковими коштами з каси підприємства. Як правильно оформити таку виплату і які «готівкові» обмеження існують при виплаті дивідендів?

Перш, ніж братися за виплату дивідендів готівкою, потрібно гарненько простудіювати вимоги Положення № 637. Давайте зробимо це разом.

Одразу зазначимо: «готівкове» законодавство не має нічого проти виплати дивідендів готівкою. Причому для цього «підійдуть» як грошові кошти, спеціально отримані на ці цілі в банку, так і готівкова виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Дуже важливо, що Положення № 637 не пред’являє до підприємств вимог щодо цільового використання готівкових коштів, отриманих ними зі свого банківського рахунка. А отже, знявши гроші, наприклад на госппотреби, ви цілком можете витратити їх інакше — виплатити дивіденди. Те саме стосується готівкової виручки — її можна використовувати на виплату дивідендів без попереднього зарахування на банківський рахунок підприємства (див., наприклад, лист НБУ від 21.11.2016 р. № 50-0004/95394). Головна умова — готівка, отримана в банку або у вигляді виручки, має бути своєчасно і в повному обсязі оприбуткована в касі підприємства (детальніше правила оприбуткування готівки в касі підприємства ми розбирали у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 40).

Як і будь-яку іншу виплату з каси, видачу дивідендів здійснюють за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями ( п. 3.4 Положення № 637).

Зверніть увагу!

Підприємства мають право зберігати в касі готівку, отриману в банку, для виплати дивідендів понад установлений ліміт каси протягом 3 робочих днів, уключаючи день отримання готівки в банку

Виняток становлять віддалені відокремлені підрозділи підприємств залізничного транспорту і морських портів. У них у касах понадлімітна готівка на виплату дивідендів може зберігатися протягом 5 робочих днів, уключаючи день отримання готівки ( п. 2.10 Положення № 637).

Якщо ви отримали готівку на виплату дивідендів, але так в установлений строк (3 (5) днів) і не скористалися нею в намічених цілях (ну або для оплати інших госппотреб підприємства), тоді поспішіть до банку! Адже, як зазначено все у тому ж п. 2.10 Положення № 637, у таких випадках повернути невикористану понадлімітну готівку до банку слід не пізніше наступного робочого дня банку.

Ну й останній важливий момент. При виплаті дивідендів як юридичним, так і фізичним особам, на жаль, доведеться враховувати законодавчо встановлену граничну суму щоденних готівкових розрахунків.

Нагадаємо, що обмеження граничної суми розрахунків готівкою передбачено п. 2.3 Положення № 637. У свою чергу, розмір такої граничної суми встановлює постанова Правління НБУ від 06.06.2013 р. № 210 (ср. ). З цієї постанови випливає, що гранична сума дивідендів, яку підприємство може виплатити протягом одного дня, становить:

— підприємству (підприємцеві) — 10 тис. грн.;

— фізичній особі — 50 тис. грн.

На той факт, що на граничну суму розрахунків готівкою обов’язково зважати при виплаті дивідендів, НБУ вказував, наприклад, у листі від 01.08.2014 р. № 11-117/41539, а податківці в консультації з категорії 109.13 БЗ цілком і повністю підтримали висновки НБУ.