№40

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 40 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Організація роботи з готівкою Як би в наш час безготівкові розрахунки не витісняли готівкові, «живі грошенята», як і раніше, є активним учасником господарських операцій суб’єктів підприємницької діяльності. Водночас за ними треба добре пильнувати. Адже законодавство мало того що вимагає ретельного документального оформлення операцій з готівкою, так ще й установлює низку обмежень при роботі з нею. При цьому недотримання правил готівкового обігу загрожує штрафними санкціями. Але не лякайтеся! Наш сьогоднішній номер якраз покликаний розібратися з усіма «готівковими» премудростями. У цьому спецвипуску ми розповімо, як організувати роботу з готівкою, і визначимо обов’язки касира. Також нагадаємо, як правильно документально оформляти касові операції, використовуючи для наочності зразки заповнених касових документів і регістрів. Крім того, ми з вами поговоримо про ліміт каси та обмеження сум готівкових розрахунків. Не обійдемо своєю увагою й особливості роботи з касою, передбачені для відокремлених підрозділів юросіб і для підприємців. А ще ви знайдете тут усе про відповідальність у сфері готівкового обігу та багато іншої корисної інформації, пов’язаної з касовими операціями. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Максим Нестеренко.
  • Касир на підприємстві Головним «приборкувачем» готівки на підприємстві є, безумовно, касир. Саме на його долю випадає обов’язок отримувати та видавати з каси на ті чи інші цілі готівкові кошти. Детальніше про обов’язки касира, про його індивідуальну матеріальну відповідальність, а також про осіб, які можуть виконувати обов’язки касира в разі його відсутності, розповість цей розділ спецвипуску.
  • Загальні питання здійснення касових операцій Якщо попередні два розділи спецвипуску, можна сказати, були вступні, то в цьому розділі ми вже предметно почнемо говорити безпосередньо про касові операції. Тут ми з вами розглянемо загальні питання їх здійснення. Зокрема, визначимо джерела надходження готівки до каси підприємства, розберемо загальні правила оприбуткування готівки, відмітимо напрями витрачання готівки з каси, а також розповімо про порядок та строки здавання готівки до банку.
  • Документальне оформлення касових операцій (ч. 1) Як відомо, на підприємстві кожна видача і кожне отримання готівкових коштів мають бути документально підтверджені. Ми вже зазначали раніше, що такими підтвердними документами в разі здійснення готівкових розрахунків через касу підприємства можуть бути касові ордери (прибутковий і видатковий) і відомість на виплату грошей. У цьому розділі спецвипуску ми з вами розглянемо правила та порядок оформлення таких документів, а також розберемо нюанси заповнення «касових» облікових регістрів. Крім того, ви дізнаєтеся про виправлення помилок у касовій документації.
  • Документальне оформлення касових операцій (ч. 2)
  • Ліміт каси Підприємства, що мають справу з готівкою, за деяким винятком, повинні встановлювати ліміт каси ( п. 2.7 Положення № 637). Про те, що таке ліміт каси, і про правила його встановлення розповімо в цьому розділі спецвипуску. Також ви дізнаєтеся про тих, кому ліміт не потрібний. А почнемо з визначення.
  • Обмеження суми готівкових розрахунків Розрахунки між юридичними особами, а також розрахунки за участю фізичних осіб, пов’язані з провадженням ними підприємницької діяльності, здійснюються пріоритетно в безготівковій формі ( п. 2.1 Положення № 637). Утім, розрахунки між зазначеними особами можна здійснювати і в готівковій формі, якщо інше не встановлено законом. Так визначає ст. 1087 ЦКУ. Причому згідно з ч. 3 цієї статті граничні суми розрахунків готівкою для фізичних і юридичних осіб, а також для підприємців установлює НБУ. Про ці обмеження зараз і поговоримо.
  • Видача готівки під звіт Видача коштів підзвітним особам для госппотреб або на відрядження — один з найбільш поширених напрямів використання готівкових коштів на підприємстві. Тому важливо розуміти, яким чином слід оформити таку операцію, як її відображати в обліку і в яких випадках її можна здійснювати.
  • Касові операції у відокремленому підрозділі Розглядаючи в попередніх розділах спецвипуску питання, пов’язані з готівкою, ми умисно уникали правил здійснення касових операцій у відокремлених підрозділах. Адже всю важливу інформацію про це ми зібрали в окремому розділі. Тут ми з вами з’ясуємо, що таке каса відокремленого підрозділу і як у ній оприбутковують готівку, а також чи потрібно відокремленим підрозділам вести окремі касові книги та встановлювати ліміти каси. Крім того, ви дізнаєтеся про строки та порядок здавання відокремленими підрозділами підприємства готівкової виручки.
  • Касові операції у підприємців Підприємці, як і юридичні особи, мають право здійснювати розрахунки в готівковій формі. Яких правил вони при цьому повинні дотримуватися? Що таке каса підприємця? Якими документами ФОП оформляють касові операції? Як здійснюють оприбуткування готівки? Відповімо на ці та інші актуальні для підприємців запитання.
  • Контроль за дотриманням касової дисципліни Після того, як ми детально описали правила поводження з готівкою, перейдемо до питань контролю за дотриманням цих правил. Про те, хто та яким чином здійснює цей контроль, а також як оформляються результати контролю, ми з вами поговоримо в цьому розділі.
  • Відповідальність у сфері готівкового обігу На завершення нашого сьогоднішнього спецвипуску давайте поговоримо про відповідальність, яка загрожує за порушення правил поводження з готівкою. За зазначені порушення, виявлені при проведенні перевірок, до підприємств і підприємців застосовують фінансові санкції, передбачені Указом № 436. Крім фінансових санкцій, що накладаються на суб’єктів господарювання, за порушення у сфері готівкового обігу до працівників підприємств і підприємців можуть бути застосовані заходи адміністративної відповідальності згідно з КУпАП. Розглянемо, чим же загрожує недотримання вимог Положення № 637.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі