29.05.2017

Порядок ведення ЄРПН «причесали» під блокування ПН/РК

Постанова КМУ від 26.04.2017 р. № 341
ПДВ

висновок документа


Кабмін своєю постановою виклав Порядок ведення ЄРПН* у новій редакції. Зміни набули чинності з дня опублікування — 20.05.2017 р.

* Затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Ну нарешті! Порядок ведення ЄРПН переписали під ПДВ-нововведення, унесені ще на початку року Законом України від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.

Напевно, найгучнішим виявилося блокування реєстрації ПН/РК (яке по повній планують «запустити» з 1 липня). Тепер увагу приділено і йому.

Ось головні моменти «свіжого» Порядку.

Термінологія. Перш за все, ввели визначення понять: «ПН», «РК», «операційний день». І зазначили приналежність ПН/РК до електронних документів, які складають ПДВ-платники. А також закріпили, що операційним днем є частина дня, протягом якої здійснюються прийняття ПН/РК від платників податку і реєстрація або зупинення реєстрації.

Дані Реєстру. Визначено (п. 4), що до Реєстру (ЄРПН) вносяться відомості про ПН/РК:

— що прийняті до Реєстру та підлягають реєстрації;

— реєстрацію яких зупинено;

— щодо яких комісією ДФС, визначеною п. 201.16 ПКУ, прийнято рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації.

висновок документа


Операційний день не змінився: триває з 0 до 23 години

Час реєстрації ПН/РК. Щодо часу реєстрації одразу заспокоїмо: він залишився тим самим. Хоча спочатку було в планах його укоротити (у проектних версіях, наприклад, пропонувалося встановити з 8 до 19 години). Але, на щастя, цей номер не пройшов.

До того ж, точніше прописали випадок реєстрації РК до «старих» ПН (що складені до 1 лютого 2015 року і не підлягали реєстрації). Зареєструвати спершу ПН і далі РК до неї потрібно протягом операційного дня (порівняйте з колишнім більш розмитим: «протягом доби»).

висновок документа


Визначено, як перед реєстрацією перевіряють ПН/РК, що надійшли (встановлено перелік перевірок)

Перевірка ПН/РК. Їх чекає «масштабна» перевірка в автоматичному режимі — зокрема, на предмет (п. 12):

— відповідності ПН/РК затвердженій формі;

— чинності ЕЦП, порядку його накладення та наявності права підпису посадовою особою з урахуванням дотримання вимог «електронно-цифрового» законодавства;

— ПДВ-статусу особи на момент складання та реєстрації ПН/РК;

— дотримання умов реєстрації ПН/РК з пп. 192.1, 201.10 ПКУ;

— помилок в обов’язкових реквізитах ПН/РК;

— наявності ліміту реєстрації (п. 2001.3 ПКУ) і можливості реєстрації ПН/РК за періоди виникнення ∑Перевищ (п. 2001.9 ПКУдодався з 01.01.2017 р.);

— наявності в Реєстрі ПН, що коригується (при реєстрації РК);

— реєстрації (зупинення реєстрації/відмови в реєстрації) ПН/РК з такими самими реквізитами;

— відповідності «ризиковим» критеріям, достатнім для зупинки реєстрації ПН/РК.

Отже, ЄРПН-реєстрацію пройдуть тільки ПН/РК, які витримали всі «випробування».

Квитанції. За результатами перевірки протягом операційного дня формується квитанція (п. 13):

— або про прийняття,

— або про неприйняття (із зазначенням причин неприйняття — якщо виявлено порушення, п. 15),

— або про зупинення реєстрації ПН/РК — «блокування» (якщо ПН/РК відповідають «ризиковим» критеріям).

Щоправда, критерії блокування досі не затверджено. Вони є лише у проектах (див. http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2017-rik/72061.html). Та і в перехідному періоді (II кварталі 2017 року) ПН/РК поки що не повинні блокувати (що зафіксовано і у примітці до Порядку). При блокуванні у квитанції зазначаються відомості і перелік документів, визначених п.п. 201.16.1 ПКУ.

висновок документа


Про блокування/розблокування ПН/РК дізнаються і продавець, і покупець з квитанцій

Запам’ятайте: квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК одночасно надсилають (!) і постачальнику, і покупцю (п. 17).

А далі долю «ризикових» ПН/РК вирішить комісія ДФС, визначена п. 201.16 ПКУ. Вона врешті-решт повинна прийняти рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації таких ПН/РК. При цьому формується квитанція про реєстрацію (або квитанція про відмову в реєстрації), що разом з рішенням комісії надсилається платнику. Нагадаємо: підстави для прийняття комісією рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації визначено постановою КМУ від 29.03.2017 р. № 190 (детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 29, с. 4).

Причому якщо комісія дала «добро» на реєстрацію, про це також дізнаються одразу обидві сторони: квитанцію про реєстрацію ПН/РК надсилають одночасно і постачальнику, і покупцю (п. 18).

А ось якщо за «заблокованими» ПН/РК справа дійде до судових розглядів, ПН/РК зареєструють днем набрання рішенням суду законної чинності (пп. 19, 20). Адже за платником залишається право оскаржити рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у судовому або адміністративному порядку (п. 56.23, п.п. 201.16.3 ПКУ).

Ну і ще візьміть на замітку, що:

— покупець має право звірити дані отриманих ПН/РК на відповідність даним Реєстру (п. 7), а

— усю «картину» про ПН/РК можна отримати в електронному кабінеті, в якому платник шляхом перегляду в режимі реального часу має доступ до даних Реєстру щодо складених ним або його контрагентами ПН/РК (п. 25).