13.11.2017

Результат перевірки — завищення збитків. Як урахувати?

Лист ДФСУ від 25.10.2017 р. № 2381/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

висновок документа


Якщо платник отримав податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «П», то коригувати/уточнювати фінрезультат до оподаткування за попередній звітний період, охоплений перевіркою, не треба.

Виправлення завищеного від’ємного значення (ВЗ) проводиться шляхом відображення виправленої суми ВЗ в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації з податку на прибуток за наступний звітний період

У ППР за формою «П»* чітко вказано, що частина суми ВЗ з податку на прибуток, яку було завищено, підлягає виправленню в показниках податкової звітності з податку на прибуток. Увага! Там же прописано, що виправлення має бути проведене протягом 10 календарних днів після отримання ППР / завершення процедури адмін- або судового оскарження ППР. Більше про процедуру виправлення ні в ПКУ, ні в Порядку направлення ППР ані слова. Як же платникові провести таке виправлення?

* Додаток 9 до Порядку направлення контролюючими органами ППР платникам податків, затвердженому наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204.

Враховуючи таке 10-денне обмеження, ми не виключали того, що податківці вимагатимуть у 10-денний строк подати уточнюючу декларацію (УД) за помилковий період і за необхідності також виправити подальші періоди, якщо помилка потягнула за собою викривлення показників у них (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 9).

Проте податківці, судячи з усього, пішли за «старими» правилами післяперевірочного виправлення завищення ВЗ: (1) коригувати/уточнювати фінансовий результат до оподаткування за попередній звітний період, охоплений перевіркою, не треба; (2) наступну декларацію з податку на прибуток, яка подається платником після періоду, охопленого перевіркою, складати з урахуванням зменшення завищеного ВЗ об’єкта оподаткування. Консультацію з аналогічними висновками див. у БЗ 102.23.02.

У листі, який коментується, податківці уточнили, що виправлення завищеного ВЗ слід провести в ряд. 3.2.4 додатка РІ: річникам — до декларації за наступний рік; квартальникам — до декларації за І квартал наступного звітного року. При цьому, дотримуючись роз’яснень із БЗ, до такої декларації треба (!) подати доповнення, передбачене п. 46.4 ПКУ, з поясненням суми ВЗ.

Виходить, якщо податківці виявили завищення ВЗ при перевірці 2016 року, то платникові-річнику достатньо буде відобразити вже правильне ВЗ (за вирахуванням суми завищення) в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 2017 рік. При цьому уточнювати декларацію 2016 року (фінрезультат до оподаткування) не треба.

Трохи по-іншому складається ситуація у платника-квартальника. Після перевірки за 2016 рік квартальнику, який отримав ППР за формою «П», скажімо, у жовтні 2017 року, по суті, виправити ВЗ треба було б у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за І квартал 2017 року.

Саме ця декларація є наступною після періоду перевірки. Тому квартальнику доведеться уточнитися через УД щонайменше за І квартал 2017 року, а декларацію за 2017 рік заповнити вже з урахуванням виправлень. Уточнювати декларацію 2016 року не треба.

Тим платникам, хто зважився на адмін- або судове оскарження ППР за формою «П», з виправленням у ряд. 3.2.4 додатка РІ, мабуть, доведеться почекати до завершення процедури.