16.11.2017

Коли РК випереджає ПН

9 жовтня постачальник відвантажив на нашу адресу товар і виписав податкову накладну (ПН). 25 жовтня за погодженням сторін ціна на цей товар була збільшена, і постачальник виписав розрахунок коригування (РК) до цієї ПН. Згадані ПН і РК були зареєстровані постачальником у ЄРПН тільки 10 листопада (тобто ПН була зареєстрована з порушенням граничного строку). Чи маємо ми право включити до складу ПК за декларацією за жовтень суму ПДВ, вказану в РК, адже він зареєстрований своєчасно?

Питання, звичайно, цікаве…

Дійсно, норми ПКУ дозволяють зареєстровані в ЄРПН протягом граничного строку не лише ПН, але й РК відображати в податковому обліку платника в місяці (кварталі), на який припадає дата їх виписки. Такий висновок випливає з норм ст. 198 ПКУ і, зокрема, із сукупності норм пп. 198.2, 198.3 і 198.6 цієї статті. У п. 198.6четвертому абзаці), зокрема, вказано, що якщо платник не включив у ПК ПДВ за ПН або РК у відповідному періоді, то таке право зберігається за ним ще протягом 365 днів.

Крім того, останній абзац цього пункту також установлює, що в разі реєстрації ПН/РК у ЄРПН з порушенням передбаченого в ПКУ граничного строку такі документи відображаються в податковому кредиті того звітного періоду, в якому вони були зареєстровані.

У ситуації, викладеній у запитанні, граничним строком реєстрації ПН згідно з п. 201.10 ПКУ було 31 жовтня, а РК — 15 листопада.

Таким чином, відобразити у складі ПК суму ПДВ, указану в ПН, платник (покупець) має право тільки за декларацією за листопад (або — за деклараціями місяців, наступних за ним, поки не сплинуть граничні 365 днів з дати оформлення ПН). А ось суму ПДВ, відображену в «збільшуючому» РК формально, — з урахуванням згаданих норм ПКУ — можна відобразити у складі ПК вже за декларацією за жовтень цього року.

Але чи так це однозначно? Адже в цій ситуації виходить, що ПДВ за ПН ми ще в декларації не відобразили, але вже його коригуємо. Безумовно, цей момент і викликав сумнів у платника, який поставив запитання.

Вважаємо, що цей (теж, достатньою мірою, формальний) момент не повинен бентежити платника і, тим більше, обмежувати його законне право на ПК.

По-перше,

ні ПКУ, ні інші нормативи не містять заборони на відображення в ПДВшній звітності РК до того, як там відображена ПН, до якої він складений

По-друге, «коригувальна» норма п.п. «б» п.п. 192.1.2 ПКУ при цьому не порушується — адже там вказано, що:

«отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду* у разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку»

* Тобто — періоду складання РК.

Щоправда, там же далі вказано, що отримувач має право збільшити ПК тільки після реєстрації постачальником РК до ПН у ЄРПН. Але в нашому випадку РК вже був у ЄРПН зареєстрований, причому своєчасно!

А той факт, своєчасно чи ні зареєстрована в ЄРПН ПН, до якої РК виписаний, на наш погляд, для цілей відображення його в декларації за вересень не має значення. Головне — щоб така ПН була в ЄРПН зареєстрована — але вона там буде зареєстрована апріорі. Бо за відсутності її реєстрації в ЄРПН зареєструвати там окремо РК до неї ніяк не вийде — ПЗ СЕА цього не допустить.

Давайте подумаємо,

а якщо б у подібній ситуації і ПН, і РК були зареєстровані в ЄРПН своєчасно — чи мав би в такому разі платник право відобразити в декларації тільки РК, не відобразивши там ПН?

На наш погляд, ПКУ його в такому праві не обмежує, бо п. 198.6 ПКУ дозволяє відображати і ПН, і РК до них у декларації в будь-якому допустимому періоді, поки не сплине 365 днів з дати їх складання. Як ми вже згадали, жодних зауважень для відображення РК, накшталт — «при обов’язковому відображенні ПН», нормативи не містять.

Той факт, що в додатку 1 до декларації згадується період складання ПН, до якої складений РК, для цілей обмеження його «передчасного» відображення жодного значення не має, бо із цього не виходить, що ПН уже повинна була потрапити в декларацію.

Тому вважаємо, що платник право на відображення частини ПК із цього постачання — суми ПДВ, відображеного в РК — законно «заслужив», а тому цілком допустимо поставити цю суму в ПК вже за жовтневою декларацією.

Зазначимо, ця ситуація «в корені» відрізняється від ситуації зі зменшенням ПК, бо в п.п. 192.1.1 ПКУ прямо вказано, що коригування здійснюється тільки після відображення ПК (детальніше про цей випадок див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 40). А ось стосовно ситуацій зі збільшенням ПК, як ми вже згадували, подібна вимога відсутня. Тому в нашому випадку це можна використати як додатковий аргумент для «жовтневого» відображення РК.