Теми статей
Обрати теми

Відкоригувати некориговане, або Про коригування невідображеного ПК

Ольховик Ольга, податковий експерт
Наше підприємство 14 вересня перерахувало аванс постачальнику, а 30 вересня він був повернений. Податкова накладна на передоплату зареєстрована в ЄРПН із запізненням — 3 жовтня. У цей самий день зареєстровано й розрахунок коригування — строк його реєстрації не порушено. Підкажіть, чи можна розрахунок коригування відобразити в декларації за вересень?

На наш погляд, відображати коригування податкового кредиту (ПК) раніше, ніж сам ПК, не варто. А тому й «запізнілу» податкову накладну (ПН), і розрахунок коригування (РК) до неї правильніше відобразити не раніше ніж у декларації за жовтень. Пояснимо детальніше.

Ви, звичайно ж, знаєте, що ПК з ПДВ платник має право відобразити тільки за наявності ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН. Цього вимагає абзац перший п. 198.6 ПКУ. А якщо ПН/РК зареєстровані несвоєчасно, ПК відображається в періоді, в якому здійснено реєстрацію ( абзац п’ятий п. 198.6 ПКУ). Саме тому

право на ПК за «авансовою» ПН виникне у вас тільки в жовтні

А якщо немає ПК, то й коригувати у вересні нічого. Підтверджує це й п.п. 192.1.1 ПКУ, в якому зазначено прямо: якщо внаслідок перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то отримувач зменшує суму ПК у періоді, в якому проведено перерахунок у разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг. Отже, доки немає самого ПК — про його коригування говорити не доводиться.

Запам’ятайте:

якщо ПК не відображено, то його коригування (навіть за наявності своєчасно зареєстрованого РК) теж не відображається

Обов’язок відкоригувати ПК з’явиться у вас тільки в жовтні — звичайно, за умови, що ПК за «авансовою» ПН буде відображено в цьому періоді. Адже, по суті, і сам ПК, і його коригування можна відобразити і в наступних періодах (у межах 365 днів з дати складання ПН) або ж не відображати зовсім. Головне, пам’ятати: і «запізніла»ПН, і «своєчасний» РК мають бути відображені в одному звітному періоді.

Водночас, зазначимо: якщо ви все ж таки відобразите РК у декларації за вересень — жодних катастрофічних наслідків через це не буде. Адже податківців навряд чи засмутить таке передчасне зменшення ПК, а зняти ПК за відображеною пізніше ПН у них не буде жодних підстав.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі