02.10.2017

Матеріали при виконанні робіт: як зазначати в ПН

Лист ДФСУ від 11.09.2017 р. № 1893/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


Якщо за умовами договору використані матеріали включаються у вартість послуги, що поставляється, то в ПН їх зазначати не треба. У графі 2 ПН наводиться тільки найменування послуги, а в графі 3.3 — її код за ДКПП.

Якщо ж за умовами договору матеріали не включаються у вартість послуги, а визначені як окремий об’єкт постачання, то в графі 2 ПН, окрім найменування послуги і її кодування у графі 3.3 кодом за ДКПП, окремою позицією слід зазначити матеріали і в графі 3.1 проставити їх товарний код УКТ ЗЕД

Головний висновок, що прозвучав в цьому листі: при складанні ПН завжди орієнтуємося на договір (і первинку) з клієнтом.

Так, якщо предметом договору є виконання робіт (тобто між сторонами укладений договір підряду), то за ним передаються саме результати роботи. Матеріали, що використані виконавцем у процесі виконання робіт, як правило, не є самостійним об’єктом постачання. Вони є складовими однієї операції — постачання робіт (послуг з точки зору ПДВ-обліку).

Тим більше що про відносини між підрядником і замовником робіт у ч. 1 ст. 839 ЦКУ сказано так: за загальним правилом підрядник зобов’язаний виконувати роботи з використанням своїх матеріалів (тобто підрядник, як правило, використовує свої матеріали, а не поставлені покупцеві).

Судячи з усього, не проти цього і податківці. Їх висновок цілком відповідає букві закону: якщо за умовами договору підрядник матеріали/запчастини не поставляє окремо, а використовує (встановлює) в процесі виконання робіт і їх вартість включається в ціну роботи, то відповідно жодних товарних кодів УКТ ЗЕД у податковій накладній за цією операцією бути не повинно.

Податківці пояснили, що у такому разі в графі 2 ПН наводиться тільки найменування послуги, а в графі 3.3 — її код за ДКПП.

Причому, судячи з усього, з конкретикою переліку наданих робіт/послуг ще й можна погратися (орієнтуючись на договір і первинку, наприклад, перерахувати їх повний перелік). А ось використані матеріали бажано у такому разі в ПН взагалі не показувати, навіть якщо вони за договором — складова вартості виконаної роботи.

Податківці, судячи з усього, будуть проти складання ПН з виокремленням матеріалів, але під тим же «послуговим» кодом, що і самі роботи (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 35 - 36, с. 46).

Інша справа, якщо договір передбачає як постачання товарів, так і надання робіт/послуг, тобто він є змішаним. Наприклад, у договорі зазначено «Підрядник зобов’язується поставити товар і виконати роботи з його монтажу». Тоді дійсно має місце і постачання товарів, і постачання послуг. І, як результат, без переліку поставлених товарів у ПН не обійтися.

У такому разі в табличному розділі Б податкової накладної, окрім послуг:

— у номенклатурній графі 2 окремими позиціями слід обов’язково навести номенклатуру товару, що поставляється, і позначити кожну товарну позицію в графі 3.1 кодом товару згідно з УКТ ЗЕД (як мінімум, 4 знаки).

Причому якщо цей товар імпортний, то в графі 3.1 зазначаємо повний десятизначний код УКТ ЗЕД і додатково в графі 3.2 ставимо позначку «Х».