02.10.2017

ФОП на ЄП отримав аванс на третій — повернув на другій

До нас звернувся ФОП на ЄП, який «своїми власними руками» створив для себе нетипову ситуацію… Подібні запитання зустрічаються нечасто. ФОП на ЄП працював у 1 півріччі поточного календарного року на третій групі ЄП (ставка 3 %), а з III кварталу перейшов у другу групу ЄП. Отриманий у 1 півріччі аванс від покупця він у зв’язку з розірванням договору повернув тому в III кварталі. Які будуть податкові наслідки?

Оскільки як сама ситуація, так і відповідно породжені нею питання здаються очевидними, а насправді такими не є, розберемося в усіх подробицях разом..

Скажемо одразу: нетиповість ситуації полягає в тому, що ФОП на ЄП перейшов не з «молодшої» групи в «старшу» (як це зазвичай відбувається, наприклад, вимушено — через перевищення критеріїв перебування в «молодшій» групі ЄП), а навпаки — із «старшої» третьої групи ЄП він перебрався (за власним бажанням) у «молодшу» — другу групу ЄП.

Якби та якби…

Коли б не одне принципове «але», то податкові наслідки повернення авансу (передоплати) у зв’язку з розірванням договору були б цілком очевидними. Тобто випливаючими з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, згідно з яким до складу доходу єдиноподатника ФОП на ЄП першої — третьої груп не включаються суми коштів (аванс, передоплата), повернені покупцеві товару (робіт, послуг).

Це «але» — на якому ми вже зробили акцент — перехід з третьої групи ЄП у другу.

Адже залишившись у колишній третій групі ЄП, ФОП зміг би, спираючись на п. 296.7 ПКУ і рекомендацію податківців для ЄП третьої групи в 108.01.05 БЗ (уточнимо: юросіб ☹), складаючи декларацію* за три квартали наростаючим підсумком — відповідним чином уточнитися в розділі VI цієї декларації, зменшивши ЄП за рядком 18 зі знаком «+». Ну, або заручившись своєю ІПК, аналогічною листу ДФСУ від 06.06.2017 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (теж отриманою юрособою), просто мінусувати суму повернення прямо в розділі IV вказаної триквартальної декларації…

* Форма затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578.

До речі, ФОП на ЄП третьої групи за три квартали 2017 року (а ФОП на ЄП другої групи — це саме наш випадок — уже за увесь 2017 рік) цю декларацію уперше подають за новою формою — з урахуванням змін, унесених наказом Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369 (107.08 БЗ).

Що в казну впало — те пропало

На жаль, вимушені «навангувати» вам інше: податківці будуть проти зменшення суми ЄП, сплаченої вами за підсумками 1 півріччя. А зменшення доходів 2 півріччя для вас (як уже другогрупника) на суму ЄП не вплине. ☹

Цю позицію чітко видно з консультації в 107.08 БЗ, у якій фіскали вимагають включати суми, отримані за «перехідними» (для ФОП на ЄП — між групами другою і третьою) угодами в доходи того періоду, у якому такі суми/доходи саме збільшують базу ЄП (тобто в періоді перебування на третій групі)… ☹ Нехай навіть це минулий період (що передував переходу).

До речі, при цьому вони пропонують удатися до коригування «старих» доходів через «виправно-помилковий» розділ VI декларації!

Зауважимо, що наведені в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 15, с. 13 «перехідні» аргументи у вашій ситуації не працюють з тієї причини, що ваш перехід — не між спрощеною і загальною системами, а між різними групами спрощеної.

У вашій конкретній ситуації перешкодою для коригування (у бік зменшення) суми ЄП, сплаченої за 1 півріччя, напевно стануть такі аргументи податківців.

Перший — технічний, що випливає з форми і порядку складання декларації ФОП на ЄП.

Дивіться: у відповідній свіжій консультації в 107.12 БЗ податківці — поширюючи дію п.п. 296.5.1 ПКУ не лише на перехід ФОП на ЄП з «молодшої» групи у «старшу» (чого вона формально тільки і стосується), але і на зворотну ситуацію, — пропонують вам у подальших деклараціях (для вас відповідно — це декларація за рік), які ви будете подавати:

— по-перше,

переписати з декларації за 1 півріччя старі показники розділу IV (за період роботи на третій групі)

— по-друге, заповнити наново розділ ІІІ (як платник другої групи) — тобто фактично за 2 півріччя поточного року.

Проблема в тому, що показники розділу IV декларації вам доведеться саме «переписати», тобто в період перебування на другій групі у вас — на думку податківців — немає права заднім числом зменшити доходи, задекларовані в колишньому періоді, коли ви були в третій групі ЄП.

Заповнення — суть мучення…

Дивіться детальніше, як це виглядатиме у вашій декларації ФОП на ЄП другої групи (який до цього був у третій) за 2017 рік.

Розділ III. Квартальні суми сплачених авансових внесків ви зазначите у відповідних графах «III квартал» і «IV квартал», а у двох квартальних графах за 1 півріччя — просто проставите прочерки (чи в електронній формі — «0»).

У графі «Обсяг (грн, коп.)» за рядком 03 покажете сумарний дохід за 2 півріччя (оскільки його сума ні на що, окрім групового ліміту доходів, не впливає, то якщо ви до останнього вписуєтесь, ми б не рекомендували морочитися з виключенням із нього злощасної поверненої суми).

Розділ IV. У графі «Обсяг (грн, коп.)» за рядком 05 повторіть відповідний показник декларації за 1 півріччя (тобто фактично скопіюйте з піврічної декларації увесь розділ IV).

Розділ V. У графі «Обсяг (грн, коп.)» за його рядками відповідно покажіть:

— 08 — сумарний дохід за рік;

— 10 — показник рядка 10 минулої декларації третьогрупника за 1 півріччя;

— 12 — показник рядка 12 минулої декларації третьогрупника за 1 півріччя;

— 13 — теж показник рядка 12 минулої декларації третьогрупника за 1 півріччя;

— 14 — 0 (згідно з формулою рядка 14).

От і все. ☺

Не здаватися?

Другий передбачуваний аргумент фіскалів — формальний: скоректувати старі доходи в розділі VI декларації можна, мовляв, тільки в ситуації виправлення помилки на підставі п. 50.1 ПКУ. ☹

Чи є варіанти? Ну, якщо сума «цікава», то можете запросити «хорошу» ІПК, упираючи на таке:

1) п.п. 5 п. 292.11 ПКУ;

2) визнання податківцями в подібних ситуаціях права на коригування в розділі VI декларації (див. ІПК і БЗ вище);

3) форма декларації не повинна визначати порядок оподаткування.

До речі, колишні ПЗ з ПДВ, відображені за датою отримання передоплати, ви, як уже НЕплатник цього податку, згідно з п. 192.2 ПКУ тепер зменшити не маєте права.

А до того ж — оскільки ви перестали бути платником ПДВ, замість Книги обліку доходів і витрат (для платників ЄП третьої групи, що є платниками ПДВ), яку вели в 1 півріччі, починаючи з 2 півріччя вам слід вести Книгу обліку доходів (для платників ЄП, що не є платниками ПДВ). Форми обох затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Та й краще було б вам поставити своє запитання ДО переходу на другу групу.

І гроші повернути ДО такого переходу…