№15

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Строк давності для виправлення ПДВ-помилок: 365 чи 1095 днів Лист ДФСУ від 26.01.2016 р. № 1465/6/99-95-42-01-15
  • Останній «старий» збиток: тягнемо до кінця Декларування податку на прибуток за 2015 рік ось-ось завершиться. Проте запитання від наших шановних читачів поки що надходять, і ми прагнемо приділити увагу та знайти відповідь на кожне. Сьогодні одним махом вирішимо проблему зі «старими-престарими» збитками, точніше з порядком їх заліку за підсумками 2015 року. Задекларувати-то їх задекларували, та ось не весь збиток виявився перекритий!!! І наші платники хвилюються, що не перекрита частина «старого» збитку зникне назавжди. Заспокоїмо їх.
  • Операція… «амортизація»: а якщо не нараховували? Деякі підприємства, щоб мінімізувати витрати і уникнути збитків, у 2014 і 2015 роках не нараховували амортизацію на ті чи інші об’єкти основних засобів (ОЗ). А зараз би й раді продовжити амортизацію, але не впевнені, чи можна почати амортизувати об’єкти виходячи з їх «замороженої» вартості (що «зависла» на початок 2014 року, коли амортизацію призупинили)? Знайдемо відповідь разом.
  • То двічі, то зовсім нічого, або Оподаткування перехідних доходів Підприємство відвантажило товар покупцю, перебуваючи на спрощеній системі, а оплату за нього отримало вже перебуваючи на загальній системі. Як оподатковується дохід від реалізації цього товару? Це звернення на гарячу лінію нашого чернігівського передплатника змусило нас призадуматися…
  • Як судяться за «регліміт» і реєстрацію ПН Останнім часом значно зросла кількість судових процесів з фіскалами, що стосуються некоректної роботи СЕА і такої самої поведінки податківців, пов’язаної з цією системою. У цьому матеріалі узагальнимо таку судову практику і дамо деякі поради читачам, щоб полегшити їм тяганину з фіскалами при «СЕА-проблемах».
  • Індексуємо «госпрозрахункову» зарплату за лютий і березень 2016 року Як розрахувати коефіцієнти індексації для грошових доходів за лютий і березень 2016 року? Чи застосовуватимемо в розрахунках новий поріг індексації — 103 %? Як нарахувати зарплатну індексацію для госпрозрахункового підприємства? Що робити в ситуації, коли востаннє зарплата працівників підприємства підвищувалася у вересні 2015 року, але при цьому в деяких працівників є фіксована сума індексації? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті провідного фахівця Мінсоцполітики.
  • Доходи за 2003 — 2015 рр. виплачено в лютому 2016 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у січні 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 38. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2015 роках, якщо вони виплачуються в лютому 2016 року.
  • Нове про ПДВ — згадане [податківцями] старе?! В нашій постійній рубриці сьогодні — свіжі роз’яснення з ПДВ. Ті, які податківці підготували нам або в кінці минулого, або на початку цього року. І нехай вас не бентежить, що деякі із них наразі втратили чинність! Вони все одно багато говорять про певні тенденції у міркуваннях податківців. Отож, як би там не було, висновки консультацій, що коментуються, залишаються актуальними і після 01.01.2016 р.!
  • Якщо єдиноподатник хворів/був у відпустці Чи має право підприємець 1 або 2 групи не сплачувати єдиний податок за період тимчасової непрацездатності, що тривала більше місяця, якщо у звітному році він уже користувався звільненням від сплати єдиного податку за період відпустки?
  • Благодійність високодохідника Платник податку на прибуток перерахував у 2015 році кошти благодійній організації більше 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року. Чи потрібно коригувати фінрезультат та як відобразити цю суму у звіті з пільг, якщо в чинному Довіднику немає такого коду?
  • Повернення товару після ПДВ-розреєстрації покупця: чи можна продавцю зменшити ПЗ? Підприємство-продавець склало розрахунок коригування (РК) на зменшення податкових зобов’язань (ПЗ) у зв’язку з поверненням товару і надіслало його на реєстрацію контрагенту (покупцю). Однак на день отримання цього РК покупець вже не був платником ПДВ (реєстрацію анульовано за рішенням контролюючих органів). Чи може продавець самостійно зареєструвати цей РК і якщо ні, то яким чином йому зменшити свої ПЗ?
  • До уваги четвертогрупників: НГО за 2015 рік не індексуємо ДФСУ у листі від 02.02.2016 р. № 3253/7/99-99-15-03-01-17 звертає увагу, що у 2016 році база оподаткування єдиним податком для платників 4 групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року. Тобто індексація нормативної грошової оцінки (НГО) сільськогосподарських угідь не проводиться.
  • Публічні закупівлі — за новим Законом Президент підписав Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VІІІ.
  • Виробниче обладнання знищено: що з ПДВ? У листі Міжрегіонального ГУ ДФС від 11.02.2016 р. № 2976/10/28-10-06-11 податківці зазначили, що ліквідація основних засобів для цілей оподаткування не розглядається як постачання, якщо така ліквідація здійснюється без згоди платника податку (ліквідація у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, у разі викрадення).
  • Чергові кроки до безвізового режиму з ЄС 16 лютого 2016 року ВРУ ухвалила зокрема Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) (законопроект від 05.01.2016 р. № 3775), яким скасовано відстрочку впровадження електронного декларування доходів чиновників до 2017 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі