09.10.2017

Як зазирнути до ЄРПН через Електронний кабінет

Електронний кабінет платника (ЕКП) набирає обертів. Саме він допоміг платникам ПДВ подати «розблокувальні» документи до ДФСУ на початку липня цього року*. Ну а з 1 вересня запрацював і мінфінівський Порядок роботи ЕКП, який передбачає трансформацію сервісу в серйозну інформаційно-телекомунікаційну систему. І ось знову новина — в ЕКП з’явився доволі корисний для платників ПДВ сервіс під назвою «ЄРПН». Давайте познайомимося з цим нововведенням.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 59, с. 5.

Сервіс «ЄРПН» — це новий сервіс в ЕКП, який надає платникам ПДВ доступ до даних ЄРПН у режимі реального часу. Знайти його можна в особистій (приватній) частині ЕКП. Для цього:

– увійдіть до особистої частини ЕКП через вкладку «Вхід до особистого кабінету». Вона знаходиться в правому верхньому куті головної сторінки ЕКП;

– виберіть тип особистого електронного ключа. Це може бути файл з електронного носія (апаратний ключ) або з ПК (файловий ключ);

– зазначте постачальника ключа (АЦСК, який вам видав ЕЦП);

– завантажте ключ (вкажіть шлях до нього);

– введіть пароль до цього ключа.

Після цього ви потрапите до приватної частини ЕКП — перед вами відкриється вікно (рис. 1).

Рис. 1. Особиста частина ЕКП після введення нового сервісу

Внизу вікна ви побачите кнопку «ЄРПН». Це і є вхід до нового сервісу. Натисніть на неї.

Як тільки сервіс завантажиться, перед вами з’явиться вікно з двома вкладками (рис. 2).

Рис. 2. Вкладка «Видані ПН/РК» у сервісі «ЄРПН»

– «Видані ПН/РК»;

– «Отримані ПН/РК».

За своєю формою вони не відрізняються одна від одної. Ось тільки у вкладці «Видані ПН/РК» треба буде вводити дані покупця, а у вкладці «Отримані ПН/РК» — дані постачальника. От і все.

А що можна зробити за допомогою цих вкладок, читайте далі.

Напевно, найбільша перевага цього сервісу полягає в тому, що вам більше не треба формувати і посилати запити, щоб отримати дані про видані та отримані ПН/РК, які потрапили до ЄРПН.

Пам’ятаєте? Раніше, щоб отримати таку інформацію, доводилося формувати Запит на отримання відомостей з ЄРПН (форма J(F) 1300104). Причому вказувати в ньому номер документа, який ви хочете знайти, дату його виписки, ІПН продавця тощо. А потім треба було ще дочекатися відповіді, яка приходила у формі Витягу (форма J(F) 1400104).

Ті, кого влаштовує такий порядок отримання ПН, можуть і далі його застосовувати. А для тих, хто не любить витрачати час на очікування, це у минулому. Зараз досить зайти у сервіс «ЄРПН» і отримати усі необхідні дані одразу.

Що для цього потрібно? Передусім, вибрати потрібну вкладку — тобто вид тих ПН (виданих або отриманих), інформацію про які ви хочете отримати.

А потім заповнити дані «Фільтру» (див. рис. 3 нижче), який підтягне вам з ЄРПН ПН/РК:

Рис. 3. Категорії відбору ПН/РК із ЄРПН

– зареєстровані в ЄРПН у вказаному вами періоді;

– складені у вказаному вами періоді;

– виписані на вибраного вами покупця.

Зверніть увагу, для цього в «Фільтрі» є дві комірки: «ІПН покупця» (якщо ваш контрагент — юрособа) і «Податковий номер покупця» (якщо ваш контрагент — ФОП);

– з певним порядковим номером;

– з потрібним вам реєстраційним номером (такий номер присвоює система при реєстрації ПН/РК в ЄРПН).

Але! Найголовніше — тут можна вибрати статус документа, який ви хочете отримати з ЄРПН (рис. 4). Наприклад, зареєстровані ПН/РК або заблоковані, ПН/РК, за якими відмовлено в реєстрації в ЄРПН або ті, що підлягають реєстрації в ЄРПН за рішенням Комісії, за результатами розгляду скарги і т. д. Вам усе покаже цей сервіс.

Рис. 4. Налаштування фільтра за статусом ПН/РК у сервісі «ЄРПН»

Ви напевно помітили, що в списку статусів наявні такі, як «ПН/РК підлягає реєстрації за рішенням Комісіїї, але не прийнято» і «Зареєстровано за результатами розгляду скарги, але не прийнято». На жаль, податківці досі не уточнили, що означають ці назви.

На наш погляд, йдеться про ті заблоковані ПН/РК, за якими прийнято позитивне рішення про реєстрацію в ЄРПН, але на даний момент для того, щоб ці документи все-таки туди потрапили, у платника ПДВ бракує реєстраційного ліміту.

Отже, після того, як ви визначилися, яку ПН/РК хочете знайти, натисніть кнопку «Пошук» і отримайте запитувану інформацію.

Вона матиме вигляд стандартної таблиці, в якій будуть вказані дата складання документа, порядковий номер ПН/РК, дата її реєстрації в ЄРПН, реєстраційний номер, дані про контрагента, обсяг постачання, сума ПДВ і статус ПН/РК.

Такі дані ви зможете відсортувати за датою складання ПН/РК, датою їх реєстрації і реєстраційним номером ПН/РК.

Але це ще не все. З правого боку таблиці є дві кнопки: «pdf» і «ЕЦП» (рис. 5).

Рис. 5. Можливість переглянути ПН/РК у PDF-форматі

Перша з них дає можливість переглянути ПН/РК у PDF-форматі. Тобто незалежно від того, зареєстрована ПН/РК у ЄРПН чи заблокована, ви можете її відкрити і ознайомитися з інформацією, що в ній міститься. Наприклад, узнати правильне найменування товарів/послуг, що поставляються, або код УКТ ЗЕД такого товару/код послуги тощо.

Друга — розкриває інформацію про ЕЦП. Іншими словами, вона дозволяє звірити ЕЦП, якою підписана ПН/РК, і П. І. Б. підписанта. Але для цього отриманий файл спочатку треба імпортувати у бухгалтерську програму або в «Єдине вікно».

Та і це ще не всі можливості сервісу.

Звернемо вашу увагу на кнопки, які розташовуються поряд з кнопкою «Пошук» (рис. 6).Кнопка «Експорт в Excel» дає можливість експортувати дані про ПН/РК, отримані з ЄРПН, у програму Excel. Натиснувши на неї, ви побачите звичну для цієї програми таблицю, в якій будуть наявні усі дані, отримані вами з ЄРПН.

Рис. 6. Як експортувати дані з сервісу «ЄРПН»

Корисність такої таблиці полягає в тому, що в ній ви можете сортувати інформацію по кожній складовій, перерахованій в шапці таблиці. Особливо корисно буде ранжирувати дані за обсягом операції і сумою ПДВ з метою заповнення додатка Д5 до ПДВ-декларації.

Кнопка «Експорт XML в zip» дає можливість вивантажити отримані з ЄРПН дані у форматі, що дозволяє «втягнути» їх у бухгалтерське програмне забезпечення (1С, «Медок» і т. д.). Для цього натисніть кнопку «Експорт XML в zip», отримайте файл у zip-форматі (стислий файл), розархівуйте його та імпортуйте отриманий файл у бухпрограму.

Як бачите, витрачати час на відправку запитів і очікування відповіді тепер не треба. Отримати потрібну інформацію можна набагато оперативніше.