12.04.2018

Немає графіка = штраф?

На підприємстві погодження дати виходу у щорічну відпустку завжди відбувалося на підставі відповідної заяви працівника і наказу про надання відпустки. Чи можна використовувати таку схему сьогодні?

Скажімо так: не бажано, оскільки є небезпека нарватися на штрафи. Пояснимо. Частина 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки вимагають, щоб черговість надання відпусток визначалася на підприємстві (у підприємця) графіками.

Невиконання цієї вимоги інспектори праці можуть кваліфікувати як «порушення інших вимог трудового законодавства», за яке:

— роботодавцеві «світить» штраф у розмірі 1 мінзарплати (сьогодні — 3723 грн., див. абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

— посадовим особам роботодавця (ФОП) — адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Але боятися цих штрафів слід тільки в тому випадку, якщо відсутність графіка відпусток зафіксована інспектором праці в акті інспекційного відвідування або акті невиїзного інспектування, винесений припис на усунення порушення, а ви цей припис проігнорували. У такій ситуації до фінансових санкцій за ст. 265 КЗпП і адмінштрафу за ст. 41 КпАП його посадові особи отримають «бонусом» адмінштраф за ст. 1886 КпАП (від 850 до 1700 грн.) за невиконання законних вимог інспектора Держпраці.

А ось якщо припис буде виконаний у встановлений у ньому строк (зроблений графік відпусток), то ні фінансові санкції до роботодавця, ні адміністративні штрафи до його посадових осіб застосовуватися не повинні. Це прямо прописано в п. 28 Порядку № 295. Підтверджує такі висновки фахівець Держпраці в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 79.