20.08.2018

Аванс за товари/послуги через підзвітну особу: коли формувати податковий кредит

Якщо підзвітна особа надає авансовий звіт і здає на склад придбаний товар, то у більшості випадків податковий кредит виникне за датою авансового звіту. Але іноді трапляється так, що на руках у працівника лише документи про авансову оплату. Сам же товар надійде пізніше. Коли у такому разі у підприємства виникає право на податковий кредит?

Авансова оплата готівкою

Дата формування податкового кредиту (ПК) — це (п. 198.2 ПКУ):

дата списання з поточного рахунку;

— або дата отримання товарів/послуг.

Строго кажучи, авансова оплата готівкою — зовсім не перша подія (на відміну від оплати з поточного рахунку).

На наш погляд, щоб включити «вхідний» ПДВ за такою операцією до ПК, треба отримати товар/послугу, оплачені підзвітною особою.

Тільки у такому разі будуть формальні підстави для формування ПК:

— настане перша (вона ж єдина) подія — отримання товару/послуги;

— на дату такої події у платника ПДВ будуть наявними документи, що підтверджують право на ПК.

Причому в цьому випадку не важливо, чи буде ПК підтверджувати ПН або касовий чек (до 240 грн.): все одно потрібно чекати постачання.

До речі, нещодавно з’явився лист ГУ ДФС у м. Києві від 11.05.2018 р. № 2094/ІПК/26-15-12-01-18 з ліберальним висновком*, де мова йде про право відобразити ПК на підставі зареєстрованої ПН, коли товар ще фізично не доїхав. Проте, по-перше, такий лібералізм не випливає з ПКУ; по-друге, ситуація хоч і аналогічна, але стосувалася купівлі без участі підзвітної особи. Тому керуватися цим листом без ІПК на свою адресу ми б не рекомендували.

* Трохи раніше головні податківці пов’язували момент відображення ПК (за наявності ПН) за ще не поставленим товаром з переходом права власності (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 60, с. 13).

Авансова оплата карткою

У такому разі у платника ПДВ з’являється можливість сформувати ПК вже за датою списання коштів з корпоративної банківської картки, тобто з рахунку (п. 198.2 ПКУ). Зрозуміло, за наявності зареєстрованої ПН. Тобто платникові ПДВ чекати, поки привезуть товар/нададуть послугу, оплачену підзвітною особою, не обов’язково.

Звичайно, якщо ви все ще сумніваєтеся, у вас є право почекати. Згадайте: право на формування ПК діє протягом 1095 днів з моменту складання ПН (п. 198.6 ПКУ).

Якщо ж підзвітна особа принесе лише касовий чек, то тут треба бути обережнішим.

По-перше, якщо його сума перевищує 240 грн. (з ПДВ), то формувати ПК за таким документом у принципі не можна (п. 201.11 ПКУ).

По-друге, наявність касового чека, що свідчить про оплату підзвітною особою товарів без їх оприбутковування, не надає покупцеві право формувати ПК за операцією (на відміну від ПН).

Тому навіть якщо сума в касовому чеку в межах 240 грн., то для формування ПК все одно доведеться чекати, поки товар/послуга не будуть отримані/надані.

Адже формулювання п.п. «б» п. 201.11 ПКУ дозволяє касовому чеку бути замінником ПН саме за отриманими товарами/послугами.

Тож будьте уважні!