15.02.2018

ЄСВ: якщо працівнику встановили/«зняли» інвалідність

Працівнику підприємства встановили/«зняли» інвалідність. Яку ставку ЄСВ застосовувати до його зарплати у місяці зміни статусу «звичайний працівник — працівник з інвалідністю»? Чи потрібно за працівником з інвалідністю виконувати вимогу про сплату ЄСВ у сумі, не нижчій за мінімальний страховий внесок? Як відобразити доходи такого працівника у Звіті з ЄСВ? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.

Ставки ЄСВ

Працівники з інвалідністю є застрахованими особами для цілей Закону № 2464 та підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на загальних підставах.

При цьому на трудові виплати (зарплату, лікарняні, декретні), що входять у базу нарахування ЄСВ, визначену за такими працівниками, роботодавці — юридичні особи нараховують єдиний внесок за пільговими ставками. Їх розміри наведено в таблиці нижче.

Усі інші роботодавці (фізичні особи — підприємці, незалежні професіонали) нараховують ЄСВ на базу нарахування єдиного внеску працівників з інвалідністю за «стандартною» ставкою 22 %. Це випливає з положень ч. 13 ст. 8 Закону № 2464.

Ставки єдиного внеску, що застосовуються до доходів працівників з інвалідністю

Категорії роботодавців

Ставка ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю, нарахований у вигляді

зарплати, лікарняних, декретних

винагороди за ЦПД*

«Звичайні» підприємства

8,41 %

22 %

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариства УТОГ і УТОС**

5,3 %

Підприємства та організації громадських організацій осіб інвалідністю**

5,5 %

22 %

Фізичні особи — підприємці ( ФОП), особи, які провадять незалежну професійну діяльність (незалежні професіонали)

22 %

* Цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг). За винятком винагороди за ЦПД, нарахованої підприємцю, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців.

** В яких кількість осіб з інвалідністю складає не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за умови, що фонд оплати праці таких осіб становить не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Важливо! Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Засвідчити* копію цієї довідки повинен безпосередньо сам роботодавець працівника з інвалідністю.

* До речі, відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії. Детальніше про оформлення документів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 102. — Прим. ред.

Роботодавці-юрособи застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю «пільгові» ставки ЄСВ (див. таблицю на с. 28)

починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання та засвідчення роботодавцем копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії

При цьому до дати одержання та засвідчення вказаної довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 % визначеної бази нарахування.

Приклад 1. Згідно з листком непрацездатності документи працівника були направлені у МСЕК 22 січня 2018 року.

Оглянутий у МСЕК він був 25 січня. За результатами огляду працівнику була встановлена інвалідність III групи з 22 січня 2018 року.

Довідка до акта огляду у МСЕК надана на підприємство, а її копія засвідчена ним 26 січня.

На виплати, які входять у базу нарахування ЄСВ за січень та були нараховані за період:

— з 1 по 25 січня включно, роботодавець зобов’язаний нарахувати ЄСВ за ставкою 22 %;

з 26 (тобто з дати надання довідки та засвідчення її копії) по 31 січня — за ставкою 8,41 %.

Окремо зупинимося на ситуації, коли роботодавець у поточному звітному періоді, в якому до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовується ставка внеску 8,41 %, нараховує виплати за попередні звітні періоди до встановлення інвалідності (наприклад, донараховує заробітну плату, відпускні, лікарняні).

Тут слід звернути увагу на положення ч. 2 ст. 9 Закону № 2464. Ними встановлено, що обчислення ЄСВ за минулі періоди, крім випадків сплати єдиного внеску згідно з ч. 5 ст. 10 цього Закону, здійснюється виходячи з розміру єдиного внеску, що діє на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до цього Закону нараховується ЄСВ.

Як це працює, розглянемо на прикладах.

Приклад 2. Згідно з листком непрацездатності документи працівника були направлені у МСЕК 29 січня 2018 року.

Оглянутий у МСЕК він був 31 січня.

За результатами огляду працівник був визнаний особою з інвалідністю II групи з 22 січня 2018 року.

Довідка до акта огляду у МСЕК надана на підприємство, а її копія засвідчена ним 1 лютого. Лікарняний лист за період хвороби з 15 по 29 січня наданий працівником 3 лютого 2018 року.

Сума лікарняних (1749,02 грн.) нарахована підприємством також у лютому.

До доходів, нарахованих працівнику з інвалідністю починаючи з 1 лютого 2018 року і до дня скасування інвалідності, підприємство застосовує ставку 8,41 %.

Лікарняні за дні непрацездатності у січні 2018 року були нараховані працівнику у лютому 2018 року — місяці, у якому до бази нарахування працівника застосовується ставка ЄСВ 8,41 %.

Керуючись положеннями ч. 2 ст. 9 Закону № 2464 (див. вище), підприємство нараховує на суму лікарняних за січень ЄСВ за ставкою 8,41 % (тобто за ставкою, що діє на день нарахування).

Сума ЄСВ, яка буде нарахована підприємством на суму лікарняних, дорівнює:

1749,02 грн. х 8,41 % : 100 % = 147,09 грн.

Приклад 3. Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК працівнику була встановлена інвалідність до 01.10.2017 р. З указаної дати інвалідність скасовано.

У січні 2018 року цьому працівнику нараховано зарплату у сумі 4000 грн. та донараховано помилково не нараховану суму індексації за червень — грудень 2017 року у сумі 715,25 грн.

Підпунктом 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449 встановлено: якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування.

ЄСВ на загальну суму зарплати за січень (уключаючи суму донарахованої індексації за минулі періоди, у томі числі і за період, коли до доходів працівника застосовувалася ставка ЄСВ 8,41 %) нараховуємо за ставкою 22 %.

Обчислимо суму ЄСВ:

(4000 грн. + 715,25 грн.) х 22 % : 100 % = 1037,36 грн.

База нарахування ЄСВ

ЄСВ нараховують на суму доходу, нарахованого працівнику з інвалідністю, але не вище максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Причому для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ перехідні відпускні, лікарняні та декретні відносять до місяців, за які їх нараховано.

Нагадаємо, що з 01.01.2018 р. розмір цієї величини змінився. Зараз

максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом (у 2018 році — 55845,00 грн.)

У випадку якщо дохід особи з інвалідністю (наприклад: «трудовий» дохід за місяць та суми винагороди за ЦПД) перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ, то єдиний внесок нараховується лише на максимальну величину бази нарахування ЄСВ (у 2018 році — 55845,00 грн).

Тепер поговоримо про тих працівників з інвалідністю, у яких заробітна плата, нарахована за звітний місяць, виявилася нижчою за мінімальну заробітну плату.

Чи потрібно щодо таких працівників виконувати вимогу про сплату ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальний страховий внесок (далі — вимога про ЄСВ з МЗП)?

Відповідь на це запитання доволі проста.

Роботодавець повинен виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо (1) на «трудовий» дохід (заробітну плату, лікарняні та декретні) працівника з інвалідністю він нараховує ЄСВ за ставкою 22 % (тобто такий роботодавець є фізособою-підприємцем або юрособою, але не отримав чи не засвідчив копію довідки до акта огляду в МСЕК у звітному місяці) і при цьому (2) такий працівник працевлаштований у цього роботодавця за основним місцем роботи.

Наприклад, за основним працівником з інвалідністю вимогу про сплату ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальний страховий внесок:

повинен виконати роботодавець-ФОП, оскільки на «трудовий» дохід такого працівника він нараховує ЄСВ за ставкою 22 %;

не виконує роботодавець-юрособа, який у звітному місяці до бази нарахування такого працівника застосовує ставку ЄСВ 8,41 %.

Приклад 4. Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК працівнику була встановлена інвалідність до 01.01.2018 р.

«Перекомісія» відбулася 05.02.2018 р., у результаті якої працівнику була видана нова довідка до акта огляду МСЕК, якою встановлена інвалідність з 01.01.2018 р.

Працівник надав довідку 05.02.2018 р., у той же день її копія була засвідчена підприємством.

Заробітна плата працівника з урахуванням зайнятості (займає 0,5 штатної одиниці) за січень склала 2000,00 грн.

Оскільки довідка до акта огляду МСЕК була надана працівником, а її копія засвідчена підприємством 05.02.2018 р., то до бази нарахування за січень застосовуємо ставку ЄСВ 22 %.

Той факт, що інвалідність була встановлена працівнику з 01.01.2018 р., вас бентежити не повинен.

Для цілей ЄСВ важлива саме дата засвідчення підприємством копії діючої довідки до акта огляду в МСЕК

Сума заробітної плати за січень, яка увійшла до бази нарахування ЄСВ (2000,00 грн.), менша за розмір мінімальної заробітної плати (3723,00 грн.).

Отже, підприємству доведеться виконати умову про сплату ЄСВ з МЗП.

Сума ЄСВ, яка була сплачена за працівника у січні, дорівнює:

2000,00 х 22 % : 100 % + (3723,00 - 2000,00) х 22 % : 100 % = 819,06 (грн.).

Йдемо далі.

Припустимо, що лютий добігає кінця. Заробітна плата, нарахована працівнику за цей місяць, також дорівнює 2000,00 грн.

На частину заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьований час:

— до 05.02.2018 р. (наприклад, вона складає 200,00 грн.), підприємство нарахує ЄСВ за ставкою 22 %;

— з 05.02.2018 р. (1800,00 грн.) — за ставкою 8,41 %.

Чи потрібно буде підприємству виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП за лютий 2018 року? Ні, не потрібно! Навіть якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня звітного місяця, вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП у цьому місяці виконувати не потрібно.

Підприємство нараховує єдиний внесок на фактично нарахований дохід.

Таким чином, за працівником з інвалідністю за лютий 2018 року підприємством буде нараховано та сплачено ЄСВ у сумі:

200,00 х 22 % : 100 % + 1800,00 х 8,41 % : 100 % = = 195,38 грн.

Зауважимо, що також

не потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП при визначенні суми єдиного внеску за місяць, у якому рішенням МСЕК було скасовано інвалідність працівника не з першого робочого дня такого місяця

Адже сума «трудових» виплат, нарахованих працівнику в перехідному місяці за період до встановлення інвалідності (з дня зняття інвалідності), — це дохід тільки за частину місяця.

Порівнювати його з місячним розміром мінімальної заробітної плати некоректно.

Звітність з ЄСВ

Рядки таблиці 1 Звіту з формою № Д4 заповнюються на підставі даних таблиці 6. Тому вся увага на таблицю 6 Звіту.

У ній інформацію про доходи, нараховані працівнику з інвалідністю, на які нараховується ЄСВ за пільговими ставками, відображаємо окремо, проставляючи у графі 9 код категорії застрахованої особи (далі — код категорії ЗО), згідно з додатком 2 до Порядку № 435.

Так, наприклад, звичайне підприємство, яке нараховує на доходи працівника з інвалідністю ЄСВ за ставкою 8,41 %, відображає:

— суму заробітної плати з кодом категорії ЗО «2»;

— суму лікарняних з кодом категорії ЗО «36»;

— суму допомоги по вагітності та пологах з кодом категорії ЗО «43».

Приклад 5. Згідно з довідкою до акта огляду в МСЕК працівнику (Вовченку Олегу Васильовичу, податковий номер 2834567897) була встановлена інвалідність 22.01.2018 р. (дата огляду у МСЕК — 26.01.2018 р.).

Довідка надана працівником, а її копія засвідчена підприємством (основне місце роботи працівника) 29.01.2018 р.

За січень працівнику нараховані:

— лікарняні за період з 1 по 21 січня 2018 року у сумі 2761,50 грн. (ЄСВ за ставкою 22 % — 607,53 грн.);

— заробітна плата за фактично відпрацьований час з 29 по 31 січня — 571,43 грн. (ЄСВ за ставкою 8,41 % — 48,06 грн.).

Період з дати направлення документів працівника на МСЕК (22.01.2018 р.) по день його огляду у МСЕК (з 22.01.2018 р. по 26.01.2018 р.) у табелі обліку робочого часу позначені як дні неоплачуваної тимчасової непрацездатності.

Наведемо на рис. 1 (див. с. 32) заповнений фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 з даними на цього працівника.

Пояснення до рис. 1. Почнемо з того, що в таблиці 6 лікарняні відображають:

— у Звіті за формою № Д4 за той звітний місяць, у якому їх було фактично нараховано у бухобліку;

в окремих рядках Звіту (окремо від сум заробітної плати). При цьому у графі 11 таблиці 6 вказують місяць та рік, за який проведено нарахування лікарняних, незалежно від того, в якому місяці вони були фактично нараховані в бухобліку.

У січні працівнику були нараховані лікарняні за період до дня встановлення інвалідності (з 1 по 21 січня 2018 року) та зарплата за фактично відпрацьований час (з 29 по 31 січня).

Довідка до акта огляду у МСЕК надана працівником, а її копія була засвідчена підприємством 29.01.2018 р.

Отже, підприємство має право застосувати ставку ЄСВ 8,41 % до виплат, нарахованих за період з 29.01.2018 р.

У випадку, що розглядається, в цьому періоді працівнику була нарахована зарплата. Саме її суму в таблиці 6 форми № Д4 ми відобразили у графі 6 з кодом категорії ЗО «2» — оплата праці осіб з інвалідністю.

На виплати (лікарняні), які були нараховані в січні за період до 29.01.2018 р., нараховуємо ЄСВ за ставкою 22 % і відображаємо в таблиці 6 Звіту з ЄСВ з кодом категорії ЗО «29» — звичайні працівники (без інвалідності), які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Загальну кількість календарних днів у трудових відносинах протягом місяця (графа 15) відображаємо в одному рядку, а саме в тому, в якому відображена зарплата.

Приклад 6. Згідно з копією довідки до акта огляду у МСЕК працівнику (Зайченку Андрію Петровичу, податковий номер 315695611) була встановлена інвалідність до 17 січня 2018 року. Нова довідка до акта огляду ним у січні не була надана на підприємство (основне місце роботи працівника). За січень працівнику нарахована заробітна плата в загальній сумі 5000 грн., у тому числі за дні, відпрацьовані до 17 січня 2018 року, — 2380,95 грн. (ЄСВ за ставкою 8,41 % — 200,24 грн.), за інші дні — 2619,05 грн. (ЄСВ за ставкою 22 % — 576,19 грн.).

Наведемо на рис. 2 (див. с. 32) заповнений фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 з даними на цього працівника.

Пояснення до рис. 2. На працівника формуємо в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 два рядки із сумою заробітної плати.

У першому з кодом категорії ЗО «1» проставляємо суму зарплати, нарахованої йому за фактично відпрацьовані дні з 17 (дата, до якої встановлена інвалідність) по 31 січня.

У наступному рядку відображаємо зарплату, нараховану йому за відпрацьовані дні з 1 по 16 січня, проставляючи в графі 9 код категорії ЗО «2» — оплата праці працівника з інвалідністю.

Загальну кількість календарних днів у трудових відносинах (графа 15) протягом звітного місяця проставляємо в одному рядку.

Як бачите, порядок стягнення ЄСВ з доходів працівників з інвалідністю та відображення їх у Звіті з ЄСВ має свої особливості. Розібратися з ними вам допоможе ця стаття.

висновки

  • Роботодавці — юридичні особи на «трудові» доходи (зарплату, лікарняні, декретні) працівників з інвалідністю нараховують ЄСВ за пільговими ставками.
  • Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.
  • Підприємства застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю пільгові ставки ЄСВ, починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання та засвідчення копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії.
  • У таблиці 6 Звіту з ЄСВ інформацію про «трудові» доходи працівника з інвалідністю, на які нараховується ЄСВ за пільговими ставками, відображаємо з кодами категорії ЗО у графі 9, що встановлені спеціально для таких працівників.
  • За основним працівником з інвалідністю вимогу про сплату ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальний страховий внесок, повинен виконати роботодавець-ФОП, оскільки на «трудовий» дохід такого працівника він нараховує ЄСВ за ставкою 22 %.