15.02.2018

ПДВ-пільга і путівки особам з інвалідністю

Наше підприємство продає путівки своїм співробітникам на санаторно-курортне лікування і відпочинок осіб з інвалідністю. Яким документом слід підтверджувати право на ПДВ-пільгу?

У загальному випадку постачання путівок співробітникам обкладається ПДВ у загальному порядку та за загальною ставкою.

Виняток із цього правила встановлений п.п. 197.1.6 ПКУ. Ця норма ПКУ звільняє від обкладення ПДВ операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення і відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю. А ось для інших категорій споживачів продаж путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення і відпочинок на території України здійснюється з нарахуванням ПДВ (лист ДФСУ від 20.07.2016 р. № 7613/Ш/99-99-15-03-02-14, 101.12 БЗ).

До речі, звільнення від ПДВ працює незалежно від того, яким чином здійснювалося придбання таких путівок, наприклад, частково за рахунок коштів підприємства-роботодавця, а частково — за рахунок співробітника (див. 101.07 БЗ).

Таким чином,

для цілей обкладення ПДВ при постачанні (продажу) путівок на санаторно-курортне лікування орієнтуватися потрібно на категорію осіб, для яких ці путівки призначені

Загалом, тут ідеться не про самого покупця путівки, а про особу, яка цією путівкою скористається.

Причому норми ПКУ не висувають вимог будь-яких спеціальних доказів або документальних підтверджень факту надання путівок для відпочинку особам, зазначеним у «звільняючій» нормі ПКУ.

У свою чергу, податківці в цьому питанні також довго зберігали мовчання. Єдине роз’яснення, яке з’явилося в межах індивідуальної консультації, надане ГУ ДФС у Полтавській області (див. ІПК від 20.06.2017 р. № 740 /ІПК/16-31-12-01-34). У ньому фіскали заявляють, що в разі надання путівок на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю для отримання пільги з ПДВ згідно з п.п. 197.1.6 ПКУ особа (відпочивальник) повинна надати посвідчення особи з інвалідністю.

Вважаємо, зберегти копію посвідчення особи з інвалідністю для застосування ПДВ-пільги в цьому випадку буде достатньо

І не забудьте, що здійснюючи постачання путівок на санаторно-курортне лікування таких осіб, ви маєте подавати в податковий орган Звіт про суми податкових пільг за формою додатка до Порядку № 1233. Згідно з Довідником № 85/1 код пільги 14060410.