15.02.2018

Атестація робочого місця: проводити чи ні?

Чи повинно підприємство проводити спеціальну атестацію робочого місця, створеного для особи з інвалідністю?

Одразу заспокоїмо вас: спеціальної атестації робочого місця, організованого (виділеного) для працівника, якому встановлено інвалідність, не передбачено чинним законодавством.

Атестація таких робочих місць за умовами праці проводиться на загальних підставах згідно з Порядком № 442 на підприємствах, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Зокрема, проводити атестацію робочих місць необхідно, якщо на підприємстві є роботи, професії (посади), зазначені у:

Списку № 1 і Списку № 2 (у них перелічені роботи, професії (посади), зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах);

Списку № 1290-1 (установлює, кому надаються щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці);

Переліку № 163 (визначає виробництва, цехи, професії (посади) зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня).

Тобто основна мета атестації — реалізувати права працівників на здорові та безпечні умови праці, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах, а також на пільгове пенсійне забезпечення.

Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія. Її склад і повноваження визначає керівник підприємства у своєму наказі. Тобто комісію ви створюєте зі своїх працівників без залучення сторонніх осіб — співробітників МСЕК, Фонду інвалідів тощо.

Атестацію проводять у строки, установлені в колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років (п. 4 Порядку № 442). Детальніше про проведення атестації читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 40, спецвипуск.