15.02.2018

Неповнолітній працівник з інвалідністю: 8,41 чи 22?

Підприємство працевлаштувало неповнолітнього працівника з інвалідністю (надана форма № 080/о). Чи має право підприємство нараховувати ЄСВ на зарплату такого працівника за ставкою 8,41 %?

На жаль, ні. Пояснимо чому.

Частина 13 ст. 8 Закону № 2464 встановлює для підприємств пільгову ставку ЄСВ 8,41 % для нарахування на «трудові» виплати, що увійшли до бази нарахування ЄСВ, визначеної за працівником з інвалідністю. Причому абзац другий п. 7 розд. III Інструкції № 449 наполягає: підтвердженням того, що працівнику встановлено інвалідність, є надана працівником та засвідчена роботодавцем копія довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності (за формою № 157-1/о).

Ставку 8,41 % роботодавці застосовують до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, починаючи з дати встановлення інвалідності, але не раніше одержання та засвідчення копії довідки до акта огляду МСЕК.

Проте за чинними на сьогодні правилами діти з інвалідністю направляються до МСЕК не пізніше одного місяця до виповнення їм 18 років (п. 14 Порядку видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, затвердженого наказом МОЗ від 04.12.2001 р. № 482). Це пов’язано з тим, що МСЕК проводиться з метою встановлення інвалідності тільки хворим, які досягли повноліття.

До моменту отримання довідки із МСЕК документом, що підтверджує визнання дитини віком до 18 років інвалідом, є відповідний медичний висновок за формою № 080/о «Медичний висновок про дитину-інваліда до 18 років».

Оскільки неповнолітній працівник з інвалідністю не може надати своєму роботодавцю копію довідки до акта огляду МСЕК, як того вимагає Інструкція № 449, податківці наполягають на тому, що справляння ЄСВ з доходу працівника з інвалідністю, що не досяг 18 років, здійснюється за ставкою 22 %.