04.01.2018

Заповнення РК до підсумкової ПН

Нагадаємо, що влітку податківці змінили думку щодо оформлення «роздрібного» повернення і почали вимагати складати розрахунок коригування (далі — РК) до підсумкової ПН. Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 63, с. 3. Тепер вони роз’яснили (категорія 101.16 Бази знань), як заповнювати РК до підсумкової ПН у разі повернення товару, який був реалізований за готівку.

У РК вказуються дата складання та порядковий номер ПН, складеної за щоденними підсумками операцій, до якої складається такий РК.

У табличній частині такого РК, зокрема в розділі Б, зазначаються:

у графі 1 — номер рядка ПН, що коригується;

у графі 2 — причина коригування (наприклад: повернення товарів);

у графі 3 — група товару, який повертається;

графи 9 та 10 залишаються незаповненими.

У графі 13 вказується обсяг товару, повернутого покупцем (без ПДВ); у даному випадку такий показник вказується зі знаком «-».

Залежно від того, як оподатковувалась ПДВ така операція (за основною ставкою, ставкою 7 % чи звільнялася від оподаткування ПДВ), у РК вказується код ставки та заповнюється відповідна графа розділу А розрахунку коригування.

При цьому оскільки при складанні ПН за щоденними підсумками операцій інформація щодо одиниці виміру товару/послуги (умовного постачання), коду, кількості (об’єму, обсягу) та ціни постачання одиниці товару не зазначається, то і при складанні РК до такої податкової накладної така інформація не вказується.

Тобто показники, які не заповнювались у ПН, складеній за щоденними підсумками операцій, у РК заповненню також не підлягають.