08.01.2018

У ПДВ одна дорога — вона веде через спецрахунок

В інтегрованій картці платника (ІКП) після 24.12.2017 р. обліковується переплата з ПДВ у розмірі 450 тис. грн. На спецрахунку в системі електронного адміністрування (СЕА) — 0 грн. Сума ПДВ, що підлягає перерахуванню до бюджету згідно з декларацією за грудень, — 420 тис. грн. Підкажіть, чи можна не поповнювати спецрахунок з ПДВ у такому разі? Чи погаситься сума податку, що підлягає до оплати, за рахунок переплати, яка обліковується в ІКП?

Ні, без поповнення спецрахунку у вашому випадку не обійтися. Сума податку, що підлягає оплаті, за рахунок переплати, яка обліковується в ІКП, не погаситься. І ось чому.

Згідно з п. 2001.5 ПКУ податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ, що підлягають оплаті за підсумками звітного періоду, перераховуються до бюджету з рахунку в СЕА.

Абзац другий п. 2001.2 ПКУ також свідчить, що розрахунки з бюджетом в СЕА здійснюються з цих рахунків. Щоправда, додає: окрім випадку, передбаченого абзацом другим п. 87.1 ПКУ. Вказаний абзац установлює, що перерахування коштів до бюджету здійснюється безпосередньо з поточних рахунків платника тільки у разі сплати ПЗ, що виникли до 01.07.2015 р., та/або погашення податкового боргу за такими ПЗ. Тож

джерелом для сплати поточних грошових зобов’язань з ПДВ можуть бути тільки кошти, що враховуються в СЕА ПДВ

Порядок ПДВ-розрахунків з бюджетом прописаний в абзаці другому п. 200.2 ПКУ, а також у п. 20 Порядку № 569*, згідно з якими для перерахування податку до бюджету ДФС передає Казначейству реєстр платників, де вказуються у тому числі і суми податку, що підлягають перерахуванню до бюджету, як різниця між сумою ПЗ і сумою податкового кредиту звітного періоду (п. 200.1 ПКУ). Тобто переплати при визначенні цієї суми не враховуються. На підставі цього реєстру Казначейство і перераховує суми податку до бюджету з електронних рахунків платників.

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

У разі, якщо коштів на електронному рахунку платника недостатньо:

1) платник перераховує на електронний рахунок необхідні кошти зі свого поточного рахунку;

2) Казначейство перераховує кошти в межах залишку на електронному рахунку. При цьому залишок погоджених ПЗ, не сплачений до бюджету, враховується Казначейством до виконання в повному обсязі шляхом перерахування до бюджету коштів, перерахованих на електронний рахунок (п. 22 Порядку № 569).

Як бачите, встановлений порядок проведення ПДВ-розрахунків не передбачає можливості заліку переплати, що пройшла повз електронний рахунок, з поточними зобов’язаннями, що підлягають сплаті. Тому поповнити електронний рахунок вам все-таки доведеться. А повернути завислу переплату ви можете згідно зі ст. 43 ПКУ.

Пам’ятайте: обов’язковою умовою для здійснення повернення є надання платником заяви про таке повернення протягом 1095 днів з дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми податку (п. 43.3 ПКУ, п. 5 Порядку взаємодії територіальних органів ДФСУ, місцевих фінансових органів і територіальних органів Держказначейства в процесі повернення платникам податків…, затвердженого наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146).