23.07.2018

Проміжна звітність — дві форми, скорочена — раз на рік!

Постанова КМУ від 11.07.2018 р. № 547

Відбулося! Порядок № 419* привели у відповідність з оновленим Законом про бухоблік** (про останні новації в ньому читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 89, с. 4). Зміни діють з 14.07.2018 р. Виняток — норма про подання фінзвітності, складеної на основі таксономії за МСФЗ в єдиному електронному форматі. Вона запрацює, як і вимагає Закон про бухоблік, з 1 січня 2019 року.

* Порядок подання фінзвітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

висновок документа

Підприємства, що ведуть бухоблік за НП(С)БО, складають проміжну (квартальну) фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінрезультати

Нова редакція п. 2 Порядку № 419 чітко визначає склад проміжної фінзвітності (за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців). До неї входять тільки дві форми: Баланс та Звіт про фінрезультати. Щоправда, такий неповний формат призначений лише для підприємств, які складають звітність за НП(С)БО. Тож сумнівів, в якому складі НП(С)БОшникам подавати проміжну (квартальну) фінзвітність, більше немає. Для них питання закрите — дві форми і крапка!

А ось на МСФЗшників, судячи з усього, таке послаблення не поширюється (про них у Порядку № 419 — жодного слова). Виходить, складати проміжну фінзвітність вони повинні, керуючись МСБО 34 «Проміжна фінансова звітність». А там про два звіти мова не йде — якщо і стислі, то всі! Як це буде реалізовано на практиці? Почекаємо роз’яснень від Мінфіну.

Подають фінзвітність у ті ж самі строки залежно від адресата (п. 5 Порядку № 419):

органам статистики: проміжну — не пізніше 25 числа місяця за звітним кварталом, річну — не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним;

податківцям: проміжну або річну — у строки для подання декларації з податку на прибуток. Так само фінзвітність подають контролерам виключно «прибуткові» платники.

висновок документа

Скорочену фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінрезультати подають один раз на рік

Тепер п. 2 Порядку № 419 приписує подавати тільки річну фінзвітність:

1) підприємствам, для яких ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік установлена скорочена за показниками фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінрезультати, тобто як мікро-, так і малим підприємствам, непідприємницьким товариствам, представництвам іноземних суб’єктів госпдіяльності (крім МСФЗ-зобов’язаних);

2) єдиноподатникам групи 3.

Проте якщо мікро-, а тим більше мале підприємство є високодохідником, то йому доведеться подати фіскалам проміжну фінзвітність у складі податковоприбуткової декларації за звітний квартал (див. лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779).