14.06.2018

Скажемо блокуванням «ні!»

«Розумний в гору не піде…», свідчить народна мудрість. Ось і ми в цьому невеликому матеріалі хочемо надати нехитрі поради, які, можливо, допоможуть комусь із наших шанованих читачів уникнути блокувань ПН/РК. Ну, хоча б у якомусь «одному, окремо взятому», місяці...

Отже, ось якими «антиблокувальними» думками ми б хотіли поділитися з нашими читачами в цьому матеріалі.

Як ви вже знаєте, «сито просіву» ПН/РК для їх реєстрації в ЄРПН влаштоване приблизно таким чином. Спочатку йде перевірка ПН/РК за «пропускними» ознаками (1), якщо не вписалися, далі йде перевірка на критерії ризиковості платника (2), якщо платник не ризиковий, його тестують на позитивність його податкової історії (3), і якщо ця «позитивність» відсутня, тоді вже перевіряються критерії ризиковості операцій (4).

Звісно, що на етапах 2 і 4, якщо буде виявлено відповідність критеріям, то реєстрація ПН/РК буде зупинена. Детальніше про алгоритм роботи системи блокування див. на с. 4.

Тепер ми поглянемо, що можна спробувати зробити для кожного із цих 4 перевірочних етапів, щоб відвести ризик блокування реєстрації ПН/РК.

За ознаками (1)

Нагадаємо, що перша з ознак, які рятують від блокування, — те, що ПН* складена на неплатника ПДВ та/або на звільнену від ПДВ операцію.

* Ми тут спеціально не згадали РК, оскільки на практиці були випадки зупинення реєстрації РК до ПН, складених на неплатників. Фіскали це обґрунтовують тим, що в п.п. 1 п. 3 Порядку зупинення реєстрації в цій ознаці згадуються тільки ПН (без РК)! Детальніше — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 31.

А ось другою ознакою є неперевищення 500-тисячного обсягу зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК**. Оскільки ПН, складені на звільнені операції, на обсяг впливають, то такі ПН (за наявності оподатковуваних операцій) краще реєструвати в останню чергу (чи взагалі їх не реєструвати — адже штраф за їх несвоєчасну реєстрацію неможливий). ПН/РК, складені на неплатників, на жаль, під штрафи за ст. 1201 ПКУ фіскали (з Мінфіном) незаконно проштовхнули, тому реєстрацію таких ПН/РК, якщо ви балансуєте на межі «500 тисяч», теж, можливо, варто зсувати чимдалі, але все-таки — у межах граничного строку їх реєстрації.

** За умови, що посадова особа платника обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників ПДВ.

Ну і — слід враховувати той факт, що для граничного «500»-обсягу, наскільки нам відомо, зараз (на відміну від минулого року) рахуються обсяги зареєстрованих у ЄРПН у поточному місяці ПН/РК (незалежно від дати їх складання!). Тому якщо граничний строк дозволяє, реєстрацію «понадобсягових» ПН/РК, можливо, варто відкласти до наступного місяця (може, навіть іноді й пожертвувавши для цієї мети 10 %-им штрафом за несвоєчасну реєстрацію). Крім того, пам’ятайте і про можливості дроблення постачання з метою перерозподілу обсягів та/або «відсівання» «ризикових» видів товарів/послуг в окремі ПН/РК.

Можна також при підході до межі в «500 тисяч» робити аванс за пільговані товари/послуги. Утім, потім — при заміні неоподатковуваної номенклатури на оподатковувану фіскали можуть зупинити реєстрацію такого РК на зміну номенклатури (див. п. 2.4 Критеріїв ризиковості операцій) — якщо тільки ви не примудритеся в місяці коригування «вписати» такий РК у граничні «500 тисяч»*** або якщо код УКТ ЗЕД «впишеться» в перші 4 цифри (або код ДКПП — у перші 2 цифри).

*** Тут акцентуємо увагу читачів, що «найнебезпечніші» ПН/РК краще реєструвати на початку місяця — доки не перевалили за граничні «500 тисяч».

Мабуть, із цієї причини, а також із тієї, що на момент передоплати нерідко точна номенклатура не відома (а при подальшому її коригуванні в міру відвантаження — фіскали можуть заблокувати РК), на практиці в подібній ситуації замість передоплати частенько перераховують «поворотну фінансову допомогу», а потім (після відвантаження товарів/надання послуг) здійснюють залік зустрічних однорідних заборгованостей.

За критеріями платників (2)

У критеріях «місцевого розливу» є такий критерій — «молодого платника» — коли до моменту подання ПН/РК у ЄРПН не пройшло трьох місяців з дати реєстрації особи платником ПДВ. Тому в кожному з перших трьох місяців з моменту ПДВшної реєстрації намагайтеся не перевищувати обсяг у 500 тис. грн.! Або ж — намагайтеся відповідати третій ознаці непотрапляння під моніторинг (витримуючи на належному рівні показники «D» і «P»), утім, це на початку «ПДВшного шляху» — достатньо складно, а в першому місяці взагалі неможливо (оскільки показник «P» завжди буде більше).

Крім того, майте на увазі, що місцеві фіскали вас будуть моніторити і за критерієм посадових осіб та/або засновників, які працювали на підприємствах, ліквідованих за процедурою банкрутства протягом останніх трьох років. Зверніть увагу, що в цьому критерії згадана просто «посадова» особа, а не конкретні посади. Тому формально сюди може потрапити будь-яка посадова особа, але, радше за все, податківці тут відстежуватимуть тільки тих «осіб», що були «засвічені» (керівник, головбух). Тому варто перевірити, чи не має хтось із ваших посадових осіб (засновників) «темне банкрутне» минуле, і — тимчасово їх замінити на «фунтів».

За позитивною історією (3)

Перший з показників позитивної історії — обсяг зареєстрованих у ЄРПН постачань (з урахуванням ПН/РК, яка подається) не перевищує 150 тис. грн. на одного покупця — платника ПДВ. У зв’язку з цим, можливо, в деяких ситуаціях варто дробити бізнес — розкидавши обсяги з одного на декількох платників ПДВ (це буде корисно і для цілей неперевищення порога «500 тисяч»).

Можна також домовитися з великим покупцем, якому «небайдужий» ПК (і який «має можливості») про те, щоб подрібнити (розкидати) його великі постачання по підконтрольних йому платниках ПДВ — щоб у результаті такого дроблення місячний обсяг «на одного» не перевищив ці 150 тис. грн. Ну і, можливо, щоб у конкретному місяці не перевалити за 150 тис. грн., іноді варто, як уже згадувалося, перенести реєстрацію ПН/РК конкретного покупця на наступний місяць (якщо дозволяють строки).

Становить інтерес і такий показник позитивної історії, як залишкова вартість ОЗ на кінець звітного періоду (в платника податку на прибуток) більше 1 млн грн. (за умови, що керівник і засновник з 01.01.2017 р. не змінювалися).

Якщо ви на нього не виходите, можна його швиденько наздогнати, наприклад, купивши (можна в кредит/розстрочення/фінлізинг) один або пару «крутих» автомобілів чи ще якихось дорогих і потрібних (використовуваних у госпдіяльності) ОЗ, щоб на кінець наступного періоду вже отримати «позитивність».

За ризиковістю операцій (4)

За першим критерієм*. Торговці-перепродавці, контролюйте за позиціями обсяги придбання і постачання (і націнки на виході), щоб не вилетіти за коефіцієнт «1,5», при великих націнках придбання повинне випереджати постачання. Тут можна теж, поки немає потрібного обсягу «надходження», отримувати «на вході» замість передоплати поворотну фіндопомогу з подальшим заліком (див. вище).

* Пункт 2.1 Критеріїв ризиковості операцій — коли поставка сумарно перевищує надходження у 1,5 раза тощо (детальніше див. на с. 18).

Можна спочатку виписувати ПН на «неризикові» товари/послуги, а потім через РК відновити правильну номенклатуру (з ризиковими товарами) — скоріше за все, РК заблокують, але хоча б можна виграти час для ПК покупця.

За четвертим критерієм**. Є випадки, коли замість заміни номенклатури здійснюються зустрічні постачання — щоб узагалі обійтися без РК. Покупець продає назад те, що «купив» (неправильну номенклатуру), а потім за окремим договором «придбаває» правильну номенклатуру.

** Пункт 2.4 Критеріїв ризиковості операцій — коли РК на зміну номенклатури (детальніше див. на с. 20).

Аналогічно замість повернення товару на практиці (щоб не заблокували «мінусовий» РК) іноді теж оформляють зустрічний продаж.

Ну і головне — намагайтеся максимально і заздалегідь пропхнути фіскалам Таблицю даних платника! Оскільки грамотно складена і прийнята фіскалами Таблиця — це панацея від усіх блокувальних «хвороб». (Про те, як змусити фіскалів прийняти її «скаржним» шляхом, читайте на с. 3)