Теми статей
Обрати теми

Чи можуть заблокувати РК, що не видаються покупцеві

Ольховик Ольга, податковий експерт
Чи можуть призупинити реєстрацію розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), яка не видається покупцеві та/або складена на звільнені від оподаткування операції?

Так, формальні підстави для моніторингу таких РК є. А отже, теоретично при відповідності певним ознакам їх реєстрацію можуть призупинити. Хоча, на наш погляд, такі РК моніторитися не повинні. Пояснимо детальніше.

Зазирніть у п. 3 Порядку № 117, де перелічені ознаки, які пропускають ПН/РК на реєстрацію без проведення моніторингу.

Зверніть увагу: в пп. 2 і 3 цього пункту згадуються і ПН, і РК, а ось у п.п. 1 йдеться виключно про ПН, що не видаються покупцеві та/або складені на операції, звільнені від оподаткування.

Виходить, що

формально РК, складені до таких ПН, повз моніторинг не пройдуть

Хоча логіку в такому підході вгледіти складно. Погодьтеся, доволі дивно моніторити РК, що не надає права на податковий кредит, та ще й при тому, що сама ПН не моніториться.

Ось тільки податківці дотримують логіки далеко не завжди. Тому цілком імовірно, що вони підійдуть до цього питання суворо формально.

А отже, перевірятимуть «не видавані» РК на відповідність (згідно з п. 5 Порядку № 117):

1) критеріям ризиковості платника*;

* Визначені в листі ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18.

2) показникам позитивної податкової історії платника**;

** Наведені в листі ДФСУ від 21.03.2018 р. № 960/99-99-07-18.

3) критеріям ризиковості операцій*.

І якщо виявиться, що платник:

— відповідає критеріям ризиковості платника

або

— не має позитивної податкової історії і при цьому складений ним РК відповідає критеріям ризиковості операції,

то реєстрацію «не видаваного» РК призупинять*** (пп. 6, 7 Порядку № 117).

*** Детальніше про порядок зупинення реєстрації, а також про ризикові критерії див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 21, с. 3, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 25, с. 2.

Нагадаємо: факт зупинки реєстрації збільшуючого РК на порядок відображення відповідного збільшення податкових зобов’язань у декларації не вплине, а ось зменшити зобов’язання вийде тільки після того, як РК буде розблокований (пп. 192.1.1, 192.1.2 ПКУ).

Щоб розблоковувати РК, платникові доведеться подати фіскалам (в електронній формі!) письмові пояснення і такі документи (згідно з п. 14 Порядку № 117):

— договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

— договори, довіреності, акти керівного органу платника, якими оформлені повноваження осіб, що одержують продукцію в інтересах платника для провадження операцій;

— первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання й транспортування, навантаження і розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти прийому-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладні;

— розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

— документи, що підтверджують відповідність продукції (декларації відповідності, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством.

Зверніть увагу: подавати пояснення і документи завжди повинен постачальник, незалежно від того, на кого (постачальника чи покупця) покладений обов’язок реєстрації РК у ЄРПН (БЗ 101.17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі